Wim Masker: 'Geluk lacht FC Groningen toe'

Groningen - Winnen gaat FC Groningen dit seizoen moeilijk af. Die conclusie blijft ook na de 2-0 zege op PEC Zwolle overeind. Het lukte opnieuw niet om twee helften te domineren.

GRONINGEN - FC Groningen speelde een goede eerste helft tegen PEC Zwolle dat geen schim meer is van de ploeg die voor de winterstop geregeld aantrekkelijk spel liet zien. De Zwolse ploeg werd duidelijk verrast door de speelwijze van FC Groningen. PEC bouwt graag via de as van het veld op, maar de centrumverdedigers Rick Dekker en Philip Sandler werden goed vastgezet door de spitsen Tom van Weert en Mimoun Mahi, terwijl middenvelder Juninho Bacuna goed doordekte op de meest verdedigende middenvelder van de Zwollenaren. PEC leed daardoor in de opbouw al vaak balverlies en kwam niet aan zijn geliefde positiespel toe. Het fellere FC Groningen sloeg een paar keer razendsnel toe in de omschakeling, maar wist uit een handvol kansen slechts eenmaal te scoren.

Omzettingen

In de tweede helft leek die geringe marge FC Groningen op te breken. PEC was nu de betere ploeg en kreeg vier kansen op de gelijkmaker. Die viel echter niet. Het zat FC Groningen een keer mee. Het veranderde spelbeeld was te danken aan enkele omzettingen bij de gasten. Trainer John van ’t Schip had de door Deyovaisio Zeefuik uit de wedstrijd gespeelde Youness Mokhtar vervangen door de veel meer diepgaande Terrell Ondaan en ging met twee ‘wijde’ spitsen spelen: Queensy Menig vanaf links en Ondaan vanaf rechts. Middenvelder Ryan Thomas kreeg een aanvallender rol en was enkele keren gevaarlijk met loopacties door het centrum. Het lukte FC Groningen maar niet om een antwoord te vinden op de veranderde rolverdeling bij PEC. De slag op het middenveld ging verloren. Ook al doordat de slordigheden zich opstapelden. Waar bij PEC de bal vaak soepel door de linies ging, daar was de ploeg van trainer Ernest Faber het speeltuig in een mum van tijd weer kwijt.

Ingreep

Faber en zijn souffleur Marcel Groninger probeerden een kwartier voor tijd de controle terug te krijgen door middenvelder Ludovit Reis in te brengen voor de weer hardwerkende, maar ongevaarlijke Tom van Weert. De jonge Reis kende na ruim een maand afwezigheid echter een vrij ongelukkige invalbeurt en leed voor zijn doen veel balverlies. Van de beoogde controle kwam daardoor niets terecht. PEC bleef de beter voetballende ploeg maar werd pas diep in blessuretijd voor het eerst weer echt gevaarlijk. Toen stond het al 2-0 dankzij Ajdin Hrustic. De 21-jarige Australiër heeft Jesper Drost zo langzamerhand uit de basiself verdrongen. Hrustic straalt meer zelfvertrouwen uit en is fysiek sterker. Qua traptechniek doet hij bovendien niet voor Drost onder. Minpunt van Hrustic is dat hij net zoals de uitblinkende Bacuna en – toch ook – Django Warmerdam snel naar nonchalance neigt. Streven naar perfectie staat bij het getalenteerde drietal nog niet bovenaan de prioriteitenlijst. Om sneller progressie te boeken zou dat wel moeten. Wim Masker.