Staghouwer ondertekent intentieverklaring Green Deal Voedselbossen

GRONINGEN - Afgelopen zaterdag 10 maart vond voor het vierde jaar op rij de Noordelijke Zadenmarkt plaats, georganiseerd door het Noordelijk Zadennetwerk in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Groningen en de Gemeente Groningen.

Een kleine 1000 tuin- en groenliefhebbers verzamelden zich bij ontmoetingscentrum EdanZ in Groningen voor een rijke variatie aan zaden, knollen, wortel, fruitbomen en -struiken. Daarnaast was gedeputeerde van de Provincie Groningen Henk Staghouwer aanwezig als panellid en ondertekende hij een intentieverklaring voor de Green Deal Voedselbossen.

Henk Staghouwer maakte van zijn aanwezigheid goed gebruik en ondertekende ter plekke een intentieverklaring om de Green Deal Voedselbossen te ondersteunen. Deze Green Deal richt zich op de verdere ontwikkeling van de voedselbosbouw in Nederland, wat past bij het Actieplan Bos en Hout van de Provincie Groningen, en, aldus gedeputeerde Staghouwer, "aansluit bij de inspanningen van de Provincie om natuurinclusieve landbouw in Groningen te stimuleren."

Een voedselbos is een bos waarin met een slimme combinatie van bomen, struiken en kruiden op een natuurlijke manier voedsel wordt geproduceerd. Met behulp van de Green Deal Voedselbossen wordt het ontwikkelen van kennis over en het realiseren van voedselbossen in Nederland versneld. Initiatieven in de samenleving kunnen de Green Deal inzetten om afspraken te maken met overheden en andere organisaties. Om zijn ondertekening kracht bij te zetten plantte de gedeputeerde een fruitboom.

De drie noordelijke Natuur en Milieufederaties hebben sinds kort een Werkplaats Voedselbossen opgericht. Deze Werkplaats is opgericht om kennis van voedselbos-initiatieven te vergroten en oplossingen voor problemen aan te dragen.