Experience Groningen: internationale studenten op avontuur in stad en provincie

GRONINGEN - Experience Groningen is op 9 maart. Het is het evenement dat internationale studenten op speelse manier laat kennismaken met de stad en provincie.

Commissaris van de Koning René Paas geeft het startsein in De Oosterpoort. ’s Avonds eten de studenten bij Stadjers thuis. Experience Groningen is een jaarlijks evenement, speciaal gericht op de almaar groter wordende groep internationale studenten in Groningen. Met een 2-daags programma worden zij uitgedaagd uit hun ‘student bubble’ (leven rond de onderwijsinstellingen) te treden en op avontuur te gaan in de stad en provincie. Daar maken ze op interactieve wijze kennis met al het moois dat Groningen te bieden heeft op het gebied van sport, cultuur, natuur en bedrijfsleven. Vrijdag 9 maart is de ‘stadsdag’, met om 11 uur een feestelijke aftrap in cultuurcentrum De Oosterpoort. Na live muziek van de Groninger band Vikings in Tibet, een Groninger lunch én een introductie van commissaris van de Koning René Paas, fietsen de studenten groepsgewijs de stad in naar locaties als Club Guy&Roni/NNT, Groninger Museum, Vera, Kardinge (schaatsen!) en Fc Groningen. Ook staat een ontmoeting met Nationaal Coördinator Hans Alders op het programma. Zaterdag 10 maart volgt een bustocht door de provincie, langs onder meer Bourtange, Hooghoudt en zeehondencrèche Pieterburen.

Groningse pot

Eén van de hoogtepunten is Meet&Eat, waarbij Stadjers op de vrijdagavond thuis koken voor de internationale studenten. Jaarlijks wordt dit programmaonderdeel zowel door de deelnemende stadsbewoners als studenten hoog gewaardeerd. Stadjers zijn vrij om te koken wat ze willen, al wordt Groningse of Hollandse pot op prijs gesteld. Dit jaar is er een fotowedstrijd met als prijs een dinerbon bij Wadapartja. Experience Groningen is een initiatief van het Akkoord, de samenwerking van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzenhogeschool met de stad en de provincie Groningen. De organisatie ligt bij de doelgroep zelf: de buitenlandse studenten in Groningen. Experience Groningen wil hen vertrouwd maken met de voorzieningen buiten het studentenbestaan en hen integreren in het Groninger leven. Dit jaar is de 4e editie. Het volledige programma is te vinden op www.experiencegroningen.com