De vriendelijke valsspeler | Het portret

GRONINGEN - Peter Woerde (38) alias de Valsspeler verruilde al snel zijn baan als wiskundedocent voor een onzeker bestaan als goochelaar. Daar heeft hij geen seconde spijt van. “Ik speel ze allemaal blut.”

Door Arjen J. Zijlstra Handig zo’n goochelaar: je bent als interviewer je pen vergeten, knippert even met je ogen en hopla Peter Woerde plukt er een uit het luchtledige – zijn armen opvallend mouwloos. “Misschien kun je hier wat mee?” zegt hij met een smile. Woerde, die in 2010 en 2011 Nederlands kampioen ‘goochelen met kaarten’ werd, vindt het een mooie aanleiding om meteen wat van zijn favoriete kaarttrucs te laten zien. En natuurlijk: je zit er bovenop, kijkt, kijkt, kijkt…en constateert steeds weer − hè? − dat je niet goed genoeg oplet. Terwijl je waarschijnlijk juist té goed oplet, maar naar de verkeerde dingen kijkt.

Helemaal anders

Ook de terloopse manier waarop Woerde de trucs presenteert heeft vanzelfsprekend zijn uitwerking. “Het staat of valt met hoe je het brengt. Uiteraard moet het een goede truc zijn, maar het allerbelangrijkste is dat mensen het leuk vinden. En een act wordt pas echt goed als je het duizend keer voor publiek hebt gedaan. Want thuis voor de spiegel kan het wel heel goed gaan, maar alleen als je het voor mensen doet, ontdek je hun uiteenlopende reacties en hoe je daarop in kunt spelen.” Toen jaren geleden het goochelvirus toesloeg bij een veertienjarige Woerde, die destijds in Zwolle woonde, bleef het oefenen met publiek beperkt tot een incidenteel optredentje. Bijvoorbeeld op een feestje of schoolavond. Een act tijdens een jaarlijkse schoolavond in het theater staat hem nog goed bij. “Dat waren twee avonden op rij in het theater van Zwolle. Daar kunnen ruim 500 man in. Ik deed daar een bepaalde truc met munten. De timing ging zo goed dat je op een gegeven moment een hele reactie uit het hele publiek hoorde. Dat was zo tof, toen was ik helemaal om.”Dus hij besloot goochelaar worden? “Nee helemaal niet. Want vanaf de brugklas al wilde ik wiskundedocent worden. Dus ik heb ook gewoon wiskunde gestudeerd hier in Groningen. Ondertussen bleef ik wel het goochelen erbij doen als hobby. Af en toe deed ik ook optredens. Niet zo gek vaak, maar het was een mooi bijbaantje.”

Politieagentje

Zoals gepland werd Woerde wiskundedocent. “Ik heb het drie jaar gedaan. Het lesgeven en het uitleggen vond ik hartstikke leuk. Maar uiteindelijk trok ik het politieagentje spelen dat erbij komt kijken niet zo goed. En ondanks de vakanties die je hebt is het best een zware baan.” “Ik heb er toen voor gekozen om er tussenuit te gaan en te kijken of ik het goochelen verder kon uitbouwen. Ik had de mogelijkheid om te stoppen met lesgeven omdat ik met internetpokeren wat had opgebouwd. Ik was niet heel goed, maar wel goed in het uitkiezen van slechte tegenstanders. Tegenwoordig zou dat echt niet meer kunnen omdat de basiskennis bij iedereen veel hoger ligt.” Woerde had genoeg pokergeld om er een jaar tussenuit te gaan. “Dat was in 2006 en nu zitten we in 2018 en ik heb sindsdien geen les meer gegeven. Ik heb er zeker geen spijt van. Leerlingen zijn er omdat ze er verplicht moeten zijn, dat is met het publiek waar je voor goochelt natuurlijk heel anders.”

Blut

Toch is Woerde niet het type entertainer – op enkele optredens na – die op een podium zijn act doet voor een publiek dat hem bezoekt. Hij is regelmatig op zaterdagavonden te vinden in Best Western PLUS Hotel in Aduard waar hij de dinerende gasten die ervoor openstaan verbluft met een trucje. En hij wordt vaak ingehuurd om zich op feesten tussen de mensen te begeven en bij de verschillende groepjes gasten zijn kunsten te vertonen. “Je moet dan op een leuke manier ‘inbreken’ bij mensen. Tegenwoordig doe ik dat heel gemakkelijk en geniet ik ervan, maar omdat ik van nature best een beetje introvert ben kostte me dat in het begin weleens moeite. Ik zocht daarom naar een manier om ervoor te zorgen dat mensen naar mij toe komen.” “Toen ben ik me meer op valsspelen gaan richten. De act is dat mensen bij mij blackjack kunnen spelen. Ze krijgen een stapel fiches en ik speel ze allemaal blut. Daarna leg ik twee valsspeeltechnieken uit die ik heb gebruikt. Als we daarna weer een ronde spelen, kan ik die technieken gewoon weer gebruiken zonder dat ze het zien. Dan wordt de verbazing bij hen nog groter. Ze krijgen zo ook respect voor hoe moeilijk het is. Het uitleggen verpest in dit geval dus niet de truc, maar tilt het naar een hoger niveau.”

Valsspeler

Na twee jaar vooral te hebben opgetreden met de blackjacktafel – iets wat hij nu ook nog regelmatig doet – kwam de vraag vanuit een evenementenbureau of hij toch ook niet weer rond wilde lopen op een feest als goochelaar. “Ik ben toen acts bij elkaar gaan zoeken die ook echt met valsspelen te maken hebben. Zoals balletje-balletje en andere kleine gokspelletjes die op een of andere manier een beetje magisch kunnen zijn. Ik doe ook nog steeds dingen die losstaan van valsspelen en puur goochelen zijn, maar toch werkt die naam de Valsspeler heel goed. Mensen reageren er altijd heel positief op.”

Nepdollars

Het type feesten waar Woerde goochelt en valsspeelt hebben vaak een thema, zoals Maffia of Las Vegas. “De laatste tijd zijn ook roaring twenties-feesten erg populair.” Soms deelt hij op zo’n feest ook goochelenderwijs nepdollars uit aan de bezoekers. Die ze later op de avond bij een van zijn spelletjes kunnen inzetten – en kwijtraken. “Af en toe sta ik trouwens ook op beurzen namens bedrijven. Door mensen te benaderen met een goocheltrucje zie je dat ze gelijk ontspannen. Dat geeft mij een mooie ingang om te vragen waarom ze op de beurs zijn en in te schatten of ze interessant zijn voor het bedrijf dat daar staat. Soms tover ik ook een product van het bedrijf tevoorschijn, zoals ik dat net deed met die pen. Die zou ik trouwens wel weer graag terug willen.” Website: devalsspeler.nl.