Op naar een groenere wijk

KORREWEGWIJK - De Korrewegwijk is weer een stukje mooier. Sinds gisteren hangen er bijna vijftig vogelhuisjes verspreid in de wijk in de meest uiteenlopende soorten en maten.

Door Vincent Trechsel Het begon als een idee van de G100-top. Een initiatief om de wijk wat te pimpen door bewoners. Waar moet het wat gezelliger, waar wat veiliger en in welk gedeelte mag wel wat meer groen komen? Ch’ing Sze Liem (70) en Agnes Glastra (56) bekommerden in het Floreshuis om de afdeling groen. De verbindingen tussen de groene stukken in de wijk mochten wel wat beter. Niet van die groene eilandjes, maar een groenere wijk, leek de dames wel wat. Juni vorig jaar was er een zogenoemde wijkstemdag van woningcorporatie Lefier, waar alle initiatieven onder de loep werden genomen en na een podiumplek op een geldbedrag konden rekenen. Het plan van Liem en Glastra eindigde tweede, waarna ze 1500 euro konden bijschrijven voor hun groene plan.

Geveltuin

Bewoners konden zich melden voor een geveltuin. Bloembollen werden gratis uitgedeeld en de gemeente leverde de stenen voor een gratis geveltuin. Omdat de bloemen insecten trekken, insecten vogels en er nog geld over was, ontstond het idee om door de wijk vogelhuisjes op te hangen. Het gevleugelde idee kon rekenen op enthousiasme bij de gemeente Groningen, Lefier, de firma Donkergroen en bieden allemaal hun diensten aan. Een stadsecoloog heeft de mensen bijgepraat over het vogelbestand in de stad en de wensen die al die vogeltjes allemaal hebben. Want die eisen is niet voor elk vogeltje hetzelfde. De hoogte van het kastje is belangrijk, de grootte van het doorgangsholletje ook (“Eksters kunnen anders de jongen grijpen”) en de vorm van het huisje is ook bepalend. Een flinke studie dus. Want wie denkt dat alle vliegenvangers hetzelfde vogelhuisje prima vinden, hebben het mooi mis. “De grauwe vliegenvanger kan niet in hetzelfde nestkastje als de bonte vliegenvanger”, weet Liem. “De eerste heeft dezelfde eisen als een roodborstje en de tweede als het koolmeesje.”

Nestjes

Nestjes voor de gierzwaluw zijn door pottenbakkers gemaakt en de mussen hebben de meest bijzondere wooneis, die sterk doet denken aan het bordspel Monopoly. Huismussen hebben graag een hotel in de straat. Hebben ze liever dan een huisje. Lekker dicht bij elkaar, maar wel gescheiden. Glastra: “Lachen hè? Ik ga zo’n hotel bij mijn huis ophangen.” Liem probeert met de huisjes boomklevers en boomkruipers naar háár huis te lokken. Samen met de grote bonte specht zijn dit wel de bijzondere vogeltjes die er in de wijk hun vleugels zullen spreiden. Of het initiatief een succes wordt. “De vogeltjes moeten het natuurlijk even weten”, aldus Liem. “In deze periode zoeken ze nog een partner. Het huisvesten komt later pas.”