FC Groningen sprokkelt voort

FC - Groningen weet niet meer wat winnen is, maar de herinnering aan de laatste nederlaag begint onderhand ook alweer te vervagen. Het gelijkspel tegen FC Twente was het vierde op een rij.

GRONINGEN - Sparta was op zondag 24 december de laatste tegenstander die verslagen de kleedkamers opzocht. Sindsdien heeft FC Groningen zes keer gelijkgespeeld en tweemaal verloren. Met die oogst is de ploeg van Ernest Faber een van de slechtst presterende eredivisieclubs van 2018. Maar het kan nog slechter. Vorig seizoen beleefde FC Groningen na de winterstop een reeks van tien wedstrijden zonder overwinning.

Creatief

FC Groningen is op zijn best als er kan worden aangevallen. Wanneer creatieve geesten als Ritsu Doan, Mimoun Mahi en Ajdin Hrustic dichtbij elkaar spelen en zij ondersteuning krijgen van bijsluitende vleugelverdedigers en middenvelders. Onder die voorwaarden ziet het voetbal er vaak heel aardig uit. Zoals in Enschede in het eerste kwartier na de rust. Tot meer dan een kwartier, hooguit dertig minuten goed voetbal is FC Groningen dit seizoen echter niet vaak in staat gebleken. Dat komt doordat de jonge en onervaren ploeg het middenveld zelden vast in handen heeft en de aanvallers moeite hebben met consequent druk zetten. FC Groningen komt dan vaak stevig onder druk te staan en de pure kwaliteit en rust ontbreekt om via secure passing gebruik te maken van de ruimte die de aandringende tegenstander biedt.

PEC Zwolle

FC Groningen speelt zondag in het Noordlease Stadion weer een zogenoemde lunchwedstrijd. Tegen subtopper PEC Zwolle dat na de winterstop ook pover presteert. De ploeg van trainer John van ’t Schip verloor maar liefst vijf van zijn acht wedstrijden, won er twee en speelde er eentje gelijk, afgelopen zondag tegen VVV. In die wedstrijd zat het PEC niet mee, want VVV werd min of meer overklast. PEC was voor het eerst sinds tijden weer eens bijna compleet en blijkt dan in staat om wedstrijden te domineren en veel kansen te creëren. Pronkstuk is het sterke, uitgebalanceerde middenveld dat met technisch vaardige en wendbare voetballers als Saymak, Thomas, Bakker en Namli tot de beste van de eredivisie behoort.

Realisme

Vermoedelijk heeft FC Groningen niet veel supporters meer die verwachten dat hun club zondag zo maar even van PEC wint, gewend als ze onderhand zijn aan gelijke spelen en de gewijzigde verhoudingen in de eredivisie. Ze mogen wel verwachten dat hun jonge ploeg PEC met energie en enthousiasme te lijf gaat. Tegen Twente zat het met de strijdlust wel goed. De aftrap is zondag om 12.30 uur. Wim Masker.