Expositie in GRID: Ongebonden. Kunstenaarsboeken 1/3

GRONINGEN - In GRID Grafisch Museum Groningen is tot en met 20 mei de expositie Ongebonden. Kunstenaarsboeken 1/3 te zien.

In deze expositie staat het fenomeen kunstenaarsboek centraal. Voor kunstenaars is het kunstenaarsboek een zelfstandig genre, waarmee ze, net als met een schilderij, een beeld of een installatie, uitdrukking kunnen geven aan hun ideeën. Sommige kunstenaarsboeken verschijnen in oplage, van andere is slechts één exemplaar gemaakt. Ongebonden is de eerste tentoonstelling in een reeks van drie exposities die GRID de komende jaren aan het kunstenaarsboek wijdt, en kan gezien worden als een introductie op deze unieke kunstvorm.

In de ontstaansgeschiedenis van het kunstenaarsboek zijn minstens twee stromingen te ontdekken: een esthetische en een meer experimentele, maatschappijkritische. De expositie in GRID legt het accent op de kunstenaarsboeken van de tweede categorie: ongewone boeken, van dwarse makers, die deze kunstwerken vaak op eigen gelegenheid uitgaven en verspreidden. Het genre beleefde een bloeitijd in de jaren 1960-1980. Een flink aantal van de tentoongestelde werken komt dan ook uit deze periode. Er worden ook boeken getoond van hedendaagse kunstenaars. Deze laten zien dat het medium nog niets aan belang heeft ingeboet.

‘Ongebonden’ is mede mogelijk gemaakt door de bruikleengevers Boekie Woekie Amsterdam, Brokken Zijp Foundation of Art (BFA), CODA Apeldoorn en het Groninger Museum.