Alles over zaden tijdens de Noordelijke Zadenmarkt

GRONINGEN - Het Noordelijk Zadennetwerk heeft 10 maart , in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Groningen, de vierde editie van de Noordelijke Zadenmarkt op het terrein van ontmoetingscentrum Edanz aan de Van Oldebarnveltlaan 6 in Groningen.

Hét jaarlijkse evenement met talloze kramen vol zaden, knollen, wortels, fruitbomen en -struiken en tuinboeken. Dit jaar heeft de zadenmarkt als thema 'zaden als cultureel erfgoed' meegekregen, in aansluiting op het Europese Jaar van het 'Cultureel Erfgoed'. Diverse standhouders bieden daarom zaden van vergeten groenten en oergranen aan. Daarnaast is er een divers programma van lezingen en workshops over bijvoorbeeld voedselbossen of zelf zaden vermeerderen.

Nationaal bekend voedingsdeskundige Rineke Dijkinga geeft een lezing over voedsel als de sleutel naar grotere biodiversiteit. Noortje Bas, curator bij het Centrum voor Genetische Bronnen, spreekt over zaden als cultureel erfgoed. Voedselbosexpert Wouter van Eck vertelt over zijn vakgebied, waarbij hij ingaat op de keuze voor exoten of inheemse soorten voor voedselbossen.

Voor de praktische mens is er ook genoeg te doen op 10 maart. Zo kun je leren hoe je zelf zaden kunt vermeerderen, of hoe je een zadenbibliotheek opzet. Ook wordt de tuin van ontmoetingscentrum EdanZ onder handen genomen en in verschillende workshops komen het planten van fruitbomen, kruiden en permacultuur aan bod. Gedurende de dag kunnen leergierige bezoekers tevens leren over het enten van fruitbomen en determineren van boontjes.

De marktdag wordt afgesloten met een interessante paneldiscussie. Naast Rineke Dijkinga, Wouter van Eck, en voorzitter van het Noordelijk Zadennetwerk Monique Wijn, zullen hierbij ook voorzitter van de Stichting Operatie Steenbreek Wout Veldstra en gedeputeerde van de Provincie Groningen Henk Staghouwer aanschuiven. Zij gaan in op verschillende stellingen rondom voedsel.

Kijk voor het hele programma op de website van het Noordelijk Zadennetwerk: www.noordelijkzadennetwerk.nl. Daar kunnen geïnteresseerden zich ook aanmelden voor een gezamenlijke maaltijd als afsluiter van de Noordelijke Zadenmarkt.