Stadjersnight ‘Kerstvloed 1717’ met voorproefje Disasterlicious

GRONINGEN - Het Noordelijk Scheepvaartmuseum heeft 8 maart voor de vijfde keer een Stadjersnight. Deze avond staat in het teken van de tentoonstelling ‘Kerstvloed 1717’ en is gratis toegankelijk voor alle Stadjers.

De avond begint met een gratis kerstvloedbiertje van stadsbrouwerij Martinus gevolgd door flitslezingen, een rondleiding door de tentoonstelling en een voorproefje op de locatievoorstelling Disasterlicious van Young Gangsters die later dit jaar te zien is op Oerol en FestiValderAa. Bezoekers krijgen na afloop een ‘schiere kadopuut’ mee naar huis.

De avond begint met een ontvangst met een gratis Martinus 1717 biertje. Historicus Albert Buursma neemt bezoekers mee naar die grote ramp van toen, Ate Wijnstra van het Waterschap Noorderzijlvest springt in zijn flitslezing naar het heden – want het water blijft een dreiging! Tenslotte geeft de theatergroep YoungGangsters een voorproefje van de grote locatievoorstelling Disasterlicious. Deze voorstelling is in het voorjaar en de zomer onder andere te zien op Oerol en FestiValderAa. In deze rampenattractie beleeft het publiek het eeuwige gevecht van Nederland tegen het water. Twee acteurs van het gezelschap geven een voorproefje van de voorstelling in het museum. Na afloop krijgen de eerste honderd bezoekers een goed gevulde ‘schiere kadopuut’.

Driehonderd jaar geleden braken langs het hele kustgebied van Friesland tot Scandinavië de dijken. Ook de bevolking van Stad en Ommelanden hield op deze noodlottige kerstnacht geen droge voeten. In een drieluik toont de tentoonstelling ‘Kerstvloed 1717’ water voor, tijdens en na de verwoestende Kerstvloed gebeurde. De muur met indrukwekkende ooggetuigenverslagen zijn een beeldend voorbeeld van de grote gevolgen van deze vloed – de laatste grote overstroming in Noord-Nederland. Emotie en persoonlijk drama staat centraal. Museale voorwerpen als kaarten, prenten, archiefstukken en maquettes worden afgewisseld met ooggetuigenverslagen over vernietigende storm, opkomend water, donkerte en verdrinking. Ook de ernstige gevolgen voor land en bevolking, zoals verzilting, ziekten en hongersnood, komen aan bod. Tijdens de Stadjersnight is er een museummedewerker aanwezig om alle vragen te beantwoorden.

Van 19.30 tot 21.30 uur. De Stadjersnight wordt georganiseerd in samenwerking met Waterschap Noorderzijlvest. Foto Antrude Oudman