Burgemeester Den Oudsten opent expositie over Roosje Glaser

GRONINGEN - Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen opent zondag 11 maart in Synagoge Groningen de expositie Dansen met de Vijand.

De expositie gaat over de Joodse danslerares Roosje Glaser (1914-2000) die in de Tweede Wereldoorlog tot het uiterste moest gaan om aan de gaskamer te ontkomen. Zo gaf ze niet alleen dansles aan SS-officieren, maar ging ze ook relaties met hen aan. Dankzij de vele foto’s en films die Roosje zelf voor en na de oorlog maakte, kruipen bezoekers van de expositie in haar huid en beleven zij haar indrukwekkende levensverhaal door haar ogen. Ook zijn originele film- en Polygoonbeelden van Roosje Glaser te zien.

Roosje Glaser is aan het begin van de oorlog een geëmancipeerde vrouw die als danslerares succes heeft geboekt op internationale podia. Helaas verliest ze haar grote liefde door een ongeluk. Vervolgens trouwt Roosje met een man die sympathie krijgt voor de nationaal socialisten. Roosje, 25 jaar oud en Joods, wordt het slachtoffer van verraad door haar eigen man. Onder moeilijke omstandigheden in verschillende concentratiekampen probeert Roosje de regie over haar eigen leven te houden. Ze belandt in Vught, Westerbork en Auschwitz.

In Vught schopt Roosje het door relaties aan te knopen met Nederlandse kampbewaaksters tot barakleidster en sportlerares. Ze maakt teksten voor een vrouwencabaret dat in alle barakken optreedt. Ze werkt in het naaiatelier van het kamp. De SS kiest haar uit om de atelierkleding te showen voor clientèle en kampleiding.

Aan de expositie in Synagoge Groningen is een educatieproject gekoppeld voor leerlingen van het H.N. Werkman College (Stadslyceum) in Groningen. Door middel van een lesbrief en een bezoek aan de expositie krijgen de leerlingen inzichten op het gebied van geschiedenis, levensbeschouwing en maatschappijleer. Ze zullen door het levensverhaal van Roosje Glaser aan het nadenken worden gezet.

Te zien van 13 maart tot en met 6 mei. Meer informatie: www.synagogegroningen.nl.