Op fiets naar Helsinki voor UMCG Hartfonds

GRONINGEN - Daphne Koolen verloor op 20-jarige leeftijd haar vader Norbert aan de gevolgen van een hartstilstand. Net zoals dit vaak het geval is, overleed Norbert zonder enige symptomen te hebben gevoeld en dus erg plots. Daphne besloot om hier iets aan te willen doen.

Ze wilde voorkomen dat andere mensen hetzelfde zouden ervaren als dat zij met haar gezin heeft meegemaakt. Ze fietste met vier vriendinnen van Groningen naar Barcelona en haalde daarmee ruim €22.000 op voor onderzoek naar signaalstofjes in het bloed. Zus Noor besloot in 2016 ook in actie te komen. Met enkele vrienden en vriendinnen fietste zij van Groningen naar Rome. Deze tocht leverde zelfs meer dan €31.000 voor onderzoek naar boezemfibrilleren.

Vorig jaar namen acht Delftenaren het initiatief over en werd er gefietst van Delft naar Split. Het resultaat was bijna €23.000 voor onderzoek naar lichaamseigen hartkleppen. De actie, genaamd Heart to Handle, wordt dit jaar voortgezet door Julie Kolen, het jongste zusje van Daphne en Noor. Zij fietst met vijf jongeren dit jaar van Groningen naar Helsinki om geld in te zamelen voor onderzoek naar een kosteneffectieve manier om ernstige vernauwingen aan de kransslagaders op te sporen. Een onderzoek van prof.dr. Pim van der Harst (UMCG).

Heart to Handle heeft besloten dat het geld rechtstreeks naar het onderzoek in het UMCG gaat. Dit werd vastgelegd door Julie en Gerda Klooster, coördinator fondsenwerving UMCG, onder het toeziend oog van Heart to Handle-teamlid Isabel Jongen. Meer informatie over Julie, Isabel, hun tocht en het onderzoek is te vinden op www.hearttohandle.nl.