Amsterdam Sinfonietta en Blaudzun naar De Oosterpoort

GRONINGEN - Het Amsterdam Sinfonietta keert op woensdag 9 januari 2019 terug naar De Oosterpoort met de Breder dan klassiek tournee. Ditmaal is het de beurt aan zanger en indiepop artiest Blaudzun om hen te vergezellen.

De Breder dan klassiek nieuwjaarstournee van Amsterdam Sinfonietta verovert langzamerhand heel Nederland. De unieke optredens van het strijkorkest met artiesten uit de pop, jazz of wereldmuziek zijn elk jaar weer een groot succes. In eerdere edities werkte Amsterdam Sinfonietta samen met artiesten als Rufus Wainwright, Typhoon, Wende, De Dijk en Chick Corea. In januari 2019 is het de beurt aan zanger en indiepop artiest Blaudzun. Hij brak door met zijn album ‘Heavy Flowers’ in 2012. De artiest stond daarna steevast voor volle zalen en op grote festivals. Op zijn drieluik ‘Jupiter’ verruilde Blaudzun de zware sound voor een lichtere toets en zijn teksten werden ingetogener. De muziek heeft meer lucht gekregen en is ritmischer, dansbaarder. Het nieuwjaarsprogramma van Amsterdam Sinfonietta met Blaudzun: een nieuw begin en een nieuw geluid.

Blaudzun

Blaudzun (Johannes Sigmond, 1974) brak door met ‘Heavy Flowers’ (2012), waarvoor hij een Gouden Plaat en Edison ontving. Hij verkocht alle popzalen uit en speelde op alle gerenommeerde festivals in Nederland, België en Duitsland zoals Lowlands, Pinkpop, Hurricane, Pukkelpop en Rock Werchter. Na ‘Heavy Flowers’ volgde ‘Promises of No Man’s Land’ (2014), dat op nummer 1 in de Album Top 100 binnen kwam en een 3FM-Megahit, Hotshot op Studio Brussel en themasong bij de Olympische Winterspelen opleverde. De laatste twee jaar stonden in het teken van de albumtrilogie Jupiter, waarvan dit voorjaar het laatste deel '_UP_' verschijnt. Ademden eerdere albums zwaar onder dekens van velours in een archaïsche sfeer, Blaudzuns sound is nu lichter. De liedjes hebben meer lucht en zijn dansbaarder. Ritmischer vooral. Sigmond: “In mijn albums zat nooit seks, nooit dat dansbare. Deze plaat is sexy; een belangrijk element van rock-’n-roll. Het is feestelijker.”

Amsterdam Sinfonietta

Amsterdam Sinfonietta is in 1988 opgericht en inmiddels is het uitgegroeid tot een dynamisch en virtuoos ensemble dat optreedt over de hele wereld. Het strijkorkest speelt onder leiding van artistiek leider Candida Thompson en wordt geroemd om zijn innovatieve programmering en hechte samenspel. Met de jaarlijkse concertreeks Breder dan klassiek gaat het orkest een samenwerking aan met artiesten van buiten de klassieke wereld, waarbij beide partijen uit hun comfortzone stappen. Ek jaar weer mondt dit uit in een spannende kruisbestuiving tussen totaal verschillende muzikale werelden. Woensdag 9 januari 2019, 20.15 uur, Grote Zaal De Oosterpoort. Kaartverkoop start 1 maart om 10.00 uur.