Het Groninger Landschap ondersteunt actie Zuidlaardermeer Schoon

REGIO - Een groot aantal leden van Kanovereniging de Futen maakt op 10 maart het Zuidlaardermeer schoon.

Gewapend met afvalmanden en grijpstokken vissen de vrijwilligers vanuit de kano's het ronddrijvende afval op. Ook de rietkragen worden vanuit de kano's schoongemaakt. Andere leden gaan vanaf de wal naar plekken waar de voorverkenners veel afval hebben gespot.

Divers afval

De Futen verwachten dat het verzamelde afval heel divers zal zijn. Vorig jaar troffen ze zowel klein spul zoals glas, flesjes, stukken plastic, schoenen, kledingstukken, stukken touw, vislijnen en netten aan. Maar ook groot afval zoals autobanden, stoelen, surfplanken, dekzeilen van boten, kapotte boottrailers, ronddrijvende meerpalen en losgeslagen boeien.

Groot belang

Het verwijderen van al dit afval is van groot belang. Niet alleen is een schone omgeving prettiger om in te recreëren; de aanwezigheid van bijvoorbeeld plastic heeft grote gevolgen voor natuurgebieden en de dieren die er leven. Plastic vergaat namelijk nooit. Chemicaliën in het plastic, zoals weekmakers en vlamvertragers, lekken uit het plastic en vervuilen het water. Het plastic valt na verloop van jaren uiteen in heel kleine deeltjes die niet meer op te ruimen zijn. Ze blijven in het water zweven en zakken uiteindelijk in de bodem. De Futen roepen dan ook iedereen op om geen afval achter te laten en zuinig te zijn op het mooie Zuidlaardermeer.

Samenwerking

Het Groninger Landschap juicht het initiatief van de kanovereniging toe en ondersteunt de Futen door met een verzamelboot het afval te vervoeren, zodat de kano’s minder vaak heen-en-weer hoeven te varen. Allround Watersport Meerwijck, Kampeerterrein-Jachthaven Meerwijck en Paviljoen de Leine ondersteunen de actie door te zorgen voor de afvoer van het vuil.