Lezing vuurfestival ‘Up Helly Aa’

GRONINGEN - Jan Bommerson houdt op 11 maart voor het Groninger Forum een lezing naar aanleiding van zijn boek ‘De ontdekking van Shetland’.

Afgelopen januari reisde Bommerson na veertig jaar een vierde keer naar de eilanden en maakte er ‘Up Helly Aa’ mee het grootste vuurfestival van Europa. Als Vikingen uitgedoste Shetlanders steken dan met veel ceremonieel met een kleine duizend fakkels een houten replica van een vikingschip in brand. Beelden van het spectaculaire ‘Up Helly Aa’ zullen de lezing opluisteren.

In de zeventiger jaren van de vorige eeuw bezocht Jan Bommerson de Shetlandeilanden drie maal. Vorig jaar verscheen bij uitgeverij Sylfaen zijn boek ‘De ontdekking van Shetland’ over zijn reizen. In januari van dit jaar trok hij nog eens naar Shetland om een oude droom te verwezenlijken: ‘Up Helly Aa’ meemaken. Hij bezocht er een van de vrienden van veertig jaar geleden, presenteerde zijn boek aan de Shetlandse Library en werd geïnterviewd door ‘The Shetland Times’. Hoogtepunt was het indrukwekkende vurige festival ‘Up Helly Aa’. Het speelde zich in het totaal verduisterde winterse Lerwick af in een steenkoude straffe wind en een vlagende regen. Hij kwam thuis met veel foto’s en films, waarvan hij tijdens zijn lezing een keuze laat zien.

De Schotse Shetlandeilanden zijn bijna Noors en en liggen dichter bij Oslo dan bij Londen. Ze zijn kaal, koud en onherbergzaam. Bommerson bivakkeerde er destijds op een onbewoond eiland met agressieve vogels, leefde intensief samen met Schotse en Shetlandse vrienden, stond aan de rand van angstaanjagende afgronden. Hij raakte gefascineerd door de tienduizenden vogels, de onverwacht rijke historie van Shetland en de buitengewoon ontspannen leefwijze van de gastvrije Shetlanders.

Bommerson vertelt tijdens zijn lezing verhalen, ondersteund door foto’s die hij veertig jaar geleden en afgelopen januari maakte, over zijn avonturen in het onherbergzame gebied. Over de vogels, het landschap, de mensen, de archeologische vondsten. En over ‘Up Helly Aa’! Het wordt een mooie kennismaking met de afgelegen eilandengroep.