Renovatiegedoe in flats Paddepoel

PADDEPOEL - Heibel in Paddepoel. Woningcorporatie Lefier renoveert drie flats, maar de inwoners klagen desondanks. Betere isolatie en een vergoeding voor de overlast kan de mensen temmen.

Door Vincent Trechsel Lefier werkt in de wijk Paddepoel aan drie flats op een rij: de Castorflat, de Polluxflat en de Morgensterflat. Dat zijn gebouwen die in de jaren zeventig uit de grond zijn gestampt en over zo’n vijfhonderd woningen beschikken. Renovatie was nodig, oordeelde de woningcorporatie een paar jaar geleden en dus werd in 2016 als eerste de Castorflat aangepakt. Een nieuwe badkamer, een nieuwe wc, een nieuw keukenblok en een nieuwe cv… Het was niet niks, wat er aan alle verouderde woningen mankeerde. “De aanpassingen zijn zo vreemd nog niet”, vindt bewoonster Toos Alssema. Zij is ook bestuurslid van de bewonerscommissie Caspomor, die de belangen van de drie flats behartigt. “Als ik onder de douche sta, loopt het water naar onder de wastafel verderop. Daar zit namelijk het doucheputje.” Een aantal werkmaanden en flinke kosten verder beoordeelde Lefier de Castorflat als gerenoveerd en ging aan de slag met de Polluxflat. Toch waren de inwoners van die eerstgenoemde niet tevreden. Het was nog steeds koud in huis en ook de tocht was niet verholpen. “Ik kom met kippenvel van het toilet af”, zegt medebestuurslid Onno Schrage. Henk Lesterhuis, ook van het bestuur, doet er nog een schepje bovenop: “Het is maar goed dat ik op de bank schoenen aan heb, anders waaien me de sokken van de voeten.”

Ergernissen

Dat is natuurlijk wat overdreven – de heren delen hun oneliners dan ook met een grijns op hun gezicht – maar het is tekenend voor de woonsituatie van de flatbewoners. De volgens de bewonerscommissie onvolledige renovatie gaat gepaard met ergernissen van de nog net niet verkleumde bewoners van de Polluxflat, waar Lefier tot aan de bouwvak aan het werk zal zijn. “Ook hier is de isolatie niet goed”, vertelt voorzitter van de club Roel Nutbey vanuit zijn woning. “Een vergoeding van 265 euro voor de overlast is nu datgene wat wij aan Lefier vragen. Die hebben de bewoners van de Castorflat namelijk ook gehad. Gelijke monniken, gelijke kappen, vind ik.” Die vergoeding plus – als het even kan – een bloemetje, verdienen de inwoners volgens Nutbey voor de overlast. Hij is van mening dat met name de oudere bewoners onrustig worden van de renovatiewerkzaamheden, al zijn die natuurlijk wel onoverkoombaar. Nutbey: “We hebben overlast van het stof, de beschadigingen, het geluidsoverlast en vergeet ook het gebruik van de stroom niet.”

Handtekeningen

Om het bewonersverzoek kracht bij te zetten, is de voorzitter met pen en papier rondgegaan om handtekeningen te verzamelen. Wie het met hem eens was, kon zijn krabbel zetten. De Polluxflat en de Morgensterflat – die als laatste aan de beurt is – beschikken over 375 woningen. Nutbey verzamelde net geen driehonderd handtekeningen. “Dit leeft bij de bewoners. Lefier mag hier de ogen niet voor sluiten.” Afgelopen vrijdag overhandigde de voorzitter samen met enkele bewoners de handtekeningenlijst aan Henk Lambek, manager van Lefier. De inwoners worden in het hele verhaal bijgestaan door Jimmy Dijk, fractievoorzitter van de Groninger SP. Hij laat weten achter de flatbewoners te staan: “De flats moeten geïsoleerd worden. Nu tochten de woningen en is het er vaak erg koud. De woningen moeten volledig worden aangepakt.” Lefier-afgevaardigde Lambek liet vrijdag weten ‘de situatie te gaan bekijken’ en de bewoners binnen twee weken van een reactie te voorzien. Wordt ongetwijfeld vervolgd…