Wim Masker: FC Groningen draait 1-2-2

Groningen - Tegen elke overwinning van FC Groningen staan dit seizoen twee gelijke spelen en twee nederlagen. Oftewel: de ploeg van trainer Ernest Faber wint slechts een op de vijf wedstrijden.

GRONINGEN - Houdt FC Groningen dit schema vol, eindigt de club op 34 punten. Dat aantal is waarschijnlijk net genoeg voor rechtstreekse handhaving. Van de laatste tien duels er twee winnen, vier gelijkspelen en vier verliezen, zo zag het vlakke schema eruit voor het duel met NAC. De slotreeks van tien is vrijdag dus begonnen met een gelijkspel, waar menigeen een zege had verwacht en veel anderen juist een nederlaag hadden gevreesd. Het werd de magere middenweg van één punt.

Portfolio

Was voetbal een jurysport dan was NAC met drie punten naar huis gegaan. De lager geklasseerde Brabanders voetbalden beter dan FC Groningen dat haar aanhang in het redelijk gevulde Noordlease Stadion het bekende portfolio van tekortkomingen liet zien. Het druk zetten gebeurde weer eens zonder intensiteit, het balveroveren ging te vaak gepaard met dommige overtredingen en in balbezit verhuisde ruim één op de vier ballen naar een tegenstander. Bij het verzorgder en planmatiger voetballende NAC bleef de bal langer in de ploeg. De Bredanaars hadden nauwelijks overtredingen nodig om het speeltuig weer in bezit te krijgen: daar zorgde het als vanouds slordig spelende FC Groningen wel voor.

Omzettingen

FC Groningen startte noodgedwongen in een andere opstelling. De vervanging van de geschorste rechtsback Deyovaisio Zeefuik leidde tot maar liefst drie omzettingen in de laatste lijn. Mike te Wierik verschoof van het centrum naar de rechter flank, Yoëll van Nieff van de linker flank naar het centrum en linksback Django Warmerdam kwam in de ploeg voor Zeefuik. Alleen Samir Memisevic behield zijn positie. Van Nieff speelde een hoofdrol bij de late tegentreffer van NAC. Eerst liet hij Mitchell te Vrede te gemakkelijk schieten om vervolgens ook niet adequaat te reageren bij de rebound. De defensieve allrounder is sinds de winterstop betrokken bij al meer dan een handvol tegengoals. Eigenlijk is de veelzijdige, maar na de winterstop nergens goed functionerende Groninger rijp voor de reservebank maar door het vertrek van Etienne Reijnen, de kwetsbaarheid van Kasper Larsen en de groeide kaartenlast van de collega-verdedigers moeten Ernest Faber en zijn souffleur Marcel Groninger telkens weer een beroep op hem doen. Een goede Van Nieff wekt de indruk een stapje hogerop te kunnen, de Van Nieff van dit kalenderjaar lijkt meer op een bruikbare Jupiler League-speler.

FC Twente

Het kwetsbare talentencollectief van FC Groningen gaat zondag op bezoek bij FC Twente. Ook de Tukkers presteren zwaar onder de maat. Toch is het spel vaak niet eens onaardig. Pech, slecht verdedigen en een haperende afronding staan tot dusver driepunters in de weg. In Enschede en omstreken verwachten ze dat zondag de ommekeer komt tegen het kwakkelende FC Groningen. De ploeg van Ernest Faber staat elke tegenstander legio kansen toe en er is geen enkele aanleiding te veronderstellen dat dit in Enschede ineens anders zal zijn. Anderzijds heeft Twente zelf ook een vrij kwetsbare defensie. Bij beide ploegen is het vertrouwen broos en de stress groot. Toeval en scoreverloop – wie maakt de enige rust gevende eerste treffer? – bepalen zondag waarschijnlijk wie er na ruim 90 minuten tevreden van het veld stapt. Wim Masker.