Vorst en tocht grootste vijand van de waterleiding

GRONINGEN - Schaatsers en liefhebbers van natuurijs kunnen natuurlijk niet wachten op de aankomende kou-periode. Maar kou kan ook overlast én vervelende schades veroorzaken.

Vooral in combinatie met wind kan de waterleiding bevriezen. Immers de grootste vijand van de waterleiding is vorst en tocht. Bij strenge vorst en harde wind dringt de ijskoude lucht door alle gaten en kieren en zo ongewild ook een vervelende kostenpost veroorzaken.

‘Dat geld geef je liever aan iets anders uit’

De eigenaar/huurder is zelf verantwoordelijk voor alle leidingen binnenshuis inclusief de watermeter, en dus ook voor eventuele schade hieraan. Niet alle inboedelverzekeringen dekken mogelijke schade. Bevriest de waterleiding of watermeter om een of andere reden toch nog, dan is het prettig een verzekering te hebben die de schade dekt. Kijk op tijd na of dit het geval is.

Voorkom bevroren leidingen

Om bevroren leidingen en bijkomende schadekosten te voorkomen luidt het advies: zorg ervoor dat het niet tocht in de ruimten waar de watermeter, de hoofdkraan en de leidingen zich bevinden. Wikkel desnoods een deken om de watermater en de hoofdkraan.

Buitenkraan aftappen en afsluiten

Sommige kranen, leidingen en toestellen bevinden zich in onverwarmde ruimten. De buitenkraan wordt bijvoorbeeld gebruikt om de auto mee te wassen of de tuin te besproeien. Ook de leidingen in schuur en garage zijn niet afdoende beschermd tegen vorst. Deze kranen en leidingen kunnen het best afgesloten worden en afgetapt.

Binnenkort op vakantie?

Vakantiegangers raden we aan om hun woning op een laag pitje te verwarmen. En de thermostaat van de verwarming nooit lager dan vijftien graden Celsius te zetten. Laat alle radiatoren een beetje open staan en tap de leidingen af in onverwarmde ruimten. Met de juiste voorzorgsmaatregelen voorkomt u vervelende situaties en/of onnodige kosten, tijd en geld dat u zelf vast ook liever aan iets anders wilt besteden. Meer informatie over waterleiding, vorst en tocht staat op website: https://waterbedrijfgroningen.nl/?s=vorst&type=faq