Japke Janneke blogt vol energie

GRONINGEN - Japke Janneke blogt over hardlopen, wielrennen en persoonlijke interesses op het gebied van lifestyle en gezondheid. “Ik vind het heel fijn om mensen te kunnen motiveren en inspireren met wat ik schrijf.”

Door Arjen J. Zijlstra “Hoe ik aan een digibeet uitleg wat ik nou precies doe? Als ik in het dagelijks leven iets over mezelf vertel, begin ik meestal niet meteen over het bloggen omdat ik het niet altijd relevant vind. Vaak zeg ik eerst dat ik orthopedagoog ben. Als we daarna doorpraten over mijn passie voor hardlopen en iemand is niet bekend met de wereld van blogs en vlogs, dan vertel ik simpelweg dat ik mijn ervaringen rondom hardlopen opschrijf. En dat je dat online terug kunt lezen.” “Soms zijn er dan bedrijven die tegen mij zeggen: ‘Goh, dat doe je leuk, kun je eens even iets over ons evenement vertellen of over onze hardloopschoen?’ Eventueel krijg ik er dan iets voor terug of mag ik gratis naar een evenement of die hardloopschoenen houden.”“Dat is natuurlijk een leuk aspect van het bloggen, maar ik ben het vooral gaan doen omdat ik schrijven zo leuk vind. En ik vind het heel fijn om mensen te kunnen motiveren en inspireren met wat ik schrijf. Laatst zei iemand: ‘Door jou ben ik een halve marathon gaan lopen.’ Daar doe ik het voor.”

Niet verwacht

Japke’s blog, die ze in november 2016 begon, werd vrijwel meteen vanaf het begin goed gelezen. “Die vliegende start is voor een groot deel te danken aan het feit dat ik toen ook al veel volgers had op Instagram. Daar deelde ik al een aantal jaren foto’s van mezelf die gerelateerd zijn aan hardlopen. Ik kreeg toen ook wel vaak de vraag of ik geen blog had, want mensen waren bijvoorbeeld benieuwd hoe ik trainde.” “Daardoor ben ik erover gaan nadenken om te schrijven over hardlopen. En tevens over wielrennen, wat ook een hobby van mij is. Schrijven vond ik van jongs af aan al heel leuk en ik had al eerder eens een blog bijgehouden waar ik leuke reacties op kreeg. Alleen was dat meer voor vrienden en familie. Nu besloot ik het serieuzer aan te pakken zodat het ook interessant zou zijn voor een groot lezerspubliek. Maar dat het zo snel zou lopen, had ik toch niet verwacht.”

Openhartig

Soms moet Japke nog steeds wennen aan het feit dat er veel lezers zijn die waarde hechten aan haar mening. Terwijl ze zich tegelijkertijd realiseert dat dat uiteraard de reden is dat bedrijven haar spullen toesturen die ze graag genoemd of gerecenseerd zien. “Mensen denken natuurlijk: zij loopt veel hard en zal dus wel veel ervaring en vergelijkingsmateriaal hebben. Bij een anonieme review op internet weet je dat niet. Maar ik vermeld wel altijd duidelijk dat het om mijn eigen ervaring gaat. Dat ik fijn loop op bepaalde schoenen, wil niet zeggen dat jij daar ook fijn op loopt.” Naast blogs over hardlopen, en in mindere mate over wielrennen, schrijft Japke ook over andere zaken die haar bezighouden. Op haar site ondergebracht in de categorieën: Geluk, Werk en Reizen. “Zowel in mijn blogs over sport als over andere zaken is de sfeer optimistisch, maar ik wil wel openhartig zijn over waar ik tegenaan loop en hoe ik ermee omga.” “Een van de onderwerpen waar ik graag over schrijf is de eetstoornis die ik als puber had en waar ik nu al zeven jaar vanaf ben. Ik vind het belangrijk om daarover mijn ervaringen te delen zodat mensen er hoop uit kunnen halen.”

Likes

Maar Japke ziet soms ook wel nadelen aan het bloggen, zoals de wetenschap dat anderen over je schouder meekijken. “Bij een hardloopwedstrijd leg ik mezelf een bepaald doel op, maar er is ook wel de spanning dat ik mijn volgers niet wil teleurstellen. Tegelijkertijd weet ik ook wel dat het nergens op slaat, want ik loop omdat ik het zelf leuk vind. Maar die gedachten gaan weleens door mijn hoofd.” Op Instagram krijgt een foto met daarop een sportieve Japke – al dan niet met hardlooptijden erbij − al snel meer dan 2500 hartjes. “Soms voel ik ‘wow er zijn nu superveel mensen die hun waardering geven’. Maar aan de andere kant: ik ken ze niet persoonlijk. Ergens stellen al die likes ook weer niks voor. Ik moet daar niet afhankelijk van zijn om gelukkig en blij te zijn met mezelf. Daar ben ik ben me heel erg van bewust.”

Gaaf

Japke heeft er na ruim een jaar, en vier blogs per week, nog steeds plezier in. “Het is soms weleens stressvol om nieuwe onderwerpen te bedenken waar je over kunt schrijven. Maar tot nu toe heb ik altijd nog iets kunnen bedenken. Al met al is het echt heel leuk.” “Ik heb dankzij het bloggen heel veel leuke mensen ontmoet en dingen beleefd, zoals bijvoorbeeld mijn deelname aan de New York-marathon. De volgende marathon die ik loop is die van Londen. Dat zou je inderdaad een verzorgde reis kunnen noemen op kosten van de hoofdsponsor. Ik neem mijn moeder deze keer ook mee. Zulke reizen zijn echt heel gaaf natuurlijk.”

Energie

Hoe het zich in de toekomst allemaal verder gaat ontwikkelen ligt voor Japke nog open. “Ik zit een beetje in een overgangsfase. Het werk als orthopedagoog ben ik aan het afbouwen. Maar het is niet zo dat ik van het bloggen zou kunnen leven. Ik weet nog niet hoe het precies vorm gaat krijgen. Ik zou eventueel wel meer willen doen als tekstschrijver in combinatie met het bloggen.” “Het bloggen voelt als iets wat heel goed bij mij past. Als ik positieve reacties krijg van mensen die zeggen dat ze iets hebben gehad aan mijn blogs, dan heb ik echt het gevoel dat ik inspireer met wat ik schrijf. Daar krijg ik energie van.” Website: www.japkejanneke.nl.