Wim Masker: 'Zwak NAC bindt fans wel'

Groningen - De selectie staat bol van de huurlingen, het spel is matig tot slecht, maar de sfeer in Breda blijft geweldig. De spelers van NAC zullen vrijdag even moeten wennen aan een halfvol stadion.

GRONINGEN - Heel af en toe speelt NAC best aardig voetbal, net als FC Groningen. Meestal is het spel ondermaats. Ook zaterdag tegen AZ leek het op een kwartiertje na weer nergens op in Breda. Trainer Stijn Vreven vrat zichzelf op langs de lijn. De Belg, ooit een extreem gedreven rechtsback, lukt het ook niet altijd om zijn passie over te brengen op zijn piepjonge spelersgroep.

Goedkoop

De selectie van NAC is nog net iets jonger dan die van FC Groningen. En internationaler. Het samenwerkingsverband met Manchester City heeft de West-Brabanders zes jonge spelers van diverse nationaliteiten opgeleverd. Het zijn goedkope krachten voor NAC. De club hoeft alleen voor huisvesting en een leaseauto te zorgen. Eigenlijke werkgever Manchester City betaalt de salarissen van de talenten uit alle windstreken. Twee van hen zijn absolute smaakmakers: de Spanjaarden Angelino en Garcia. De 21-jarige Angelino is een technisch vaardige, snelle en felle linksback met een enorme aanvalsdrang. De 20-jarige Garcia is een buitengewoon vaardige, wendbare dribbelaar. Misschien is het wel aan deze twee te danken dat NAC ondanks de zwakke prestaties toch nog steeds volle tribunes trekt. Hun gedrevenheid is aanstekelijk en hun techniek om van te watertanden.

Minder aantrekkelijk

FC Groningen doet kwalitatief niet onder voor NAC, de ploeg van Faber staat niet voor niets boven de Bredanaars, maar heeft minder aansprekende spelers. Topscorer Mimoun Mahi is zo wisselvallig als het weer. Voor een goede voetballer heeft de Hagenaar een vrij matige techniek. Vooral in zijn aannames is Mahi te onvast. Eenmaal aan de bal is de straatvoetballer tot fraaie acties in staat, maar hem niet aan de bal laten komen of de bal ontfutselen, is voor de meeste tegenstanders geen onmogelijke opdracht. Een duwtje hier, een duwtje daar en Mahi is de controle kwijt. Dat is scouts ook opgevallen, reden waarom het in transferperiodes nog niet storm loopt voor de grillige aanvaller.

Stiekeme goals

Ritsu Doan heeft stiekem alweer vijf doelpunten achter zijn naam staan. Zijn goal tegen VVV liet zien wat erin hem steekt: slim vrijlopen tussen middenveld en verdediging van de tegenstander, een passeeractie en een goed geplaatst schot. Helaas duurt het vaak te lang voordat zijn medespelers de vaardige Doan zien staan of bewegen. Als hij al niet over het hoofd wordt gezien. Aan de zijkant is de conditioneel niet sterke Japanner ongevaarlijk. En juist gevaarlijk voor zijn eigen ploeg, omdat hij daar moeite heeft met de consequente uitvoering van zijn defensieve taken. In dat opzicht is Uriel Antuna, de Groningse huurling van Manchester City, betrouwbaarder. De snelle en hardwerkende Mexicaan maakte zaterdag in FC Groningen o23 een goede indruk tegen ASWH (5-0). Aanjagers waren echter Michael Breij (21) en Kasper Oldenburger (22). Beiden harde werkers met techniek, en steeds fitter en energieker na zware kruisbandblessures in respectievelijk 2015 en 2016. Spelers die het Groningse publiek graag ziet. Wim Masker.