Uurtje Cultuurtje lezing Sociëteit De Harmonie: Heiligen op de klei

GRONINGEN - Anneke Mulder - Bakker heeft 24 februari van 15.30 tot 17.30 uur in Sociëteit De Harmonie (tegenover de Martinitoren) de vierde lezing in de serie Uurtje Cultuurtje.

Ze vertelt dan over de heiligen die verbonden zijn aan de kerken op het Groninger land. Van Sint Maarten waaraan de Martinikerk zijn naam dankt, tot Sint Nicolaas waarnaar de Der Aa kerk en de kerk in Appingedam zijn vernoemd. Anneke Mulder-Bakker is historicus en mediëvist; zij doceerde tot 2005 middeleeuwse geschiedenis en middeleeuwse studiën aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tegenwoordig geeft ze cursussen Latijn en Klassieke Oudheid aan de Senioren Academie te Groningen (HOVO). Inschrijving kan per lezing met een mail naar lezing@sociëteitdeharmonie.nl en kost euro 5 voor gasten. Julia Harvey (Egyptoloog) geeft de volgende lezing op zaterdag 3 maart: "Walk like an Egyptian", mogelijk of onmogelijk? Adres: Kreupelstraat 10 te Groningen. Meer info op www.societeitdeharmonie.nl.

Wie wel eens een uitstapje gemaakt heeft naar het Groningerland en daar op de prachtige laat-romaanse kerkjes is gestuit, zal ontdekt hebben dat deze stuk voor stuk heiligennamen dragen: de Nicolaaskerk in Appingedam, de Stephanuskerk in Holwierde, de Laurentiuskerk in Baflo. Hebt u zich wel eens afgevraagd hoe die kerken toch aan die namen komen? Wie koos die heiligen als patroon voor kerk en dorp; en waarom? Van Sint Maarten, de patroonheilige van de Martinikerk, weten we veel. Er is een gedetailleerde biografie en zijn graf in Tours groeide uit tot een bedevaartsoord. Daar tegenover staat Sint Nicolaas, patroon van de tweede parochiekerk in de stad, de Der Aa-kerk. Een heilige van heel andere signatuur. Historisch gezien is er geen enkel betrouwbaar gegeven voor zijn levensloop beschikbaar, alleen wat verhalen, legenden, zelfs geen authentiek graf. Dan zijn er in de late middeleeuwen de legendarische vrouwelijke heiligen, stuk voor stuk zeer populair, zoals Margaretha en Catharina van Alexandrië of Ursula met haar 11.000 maagden.

Dr. Anneke Mulder-Bakker doceerde tot 2005 middeleeuwse geschiedenis en middeleeuwse studiën aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij publiceerde vele boeken op het gebied van cultuur en religie, zoals De kluizenaar in de Eik (1995), Gouden Legenden (1997), Verborgen Vrouwen (2007). Zij is expert op het gebied van genderstudies.

Foto: schildering van Sint Nicolaas in de kerk van Appingedam.