‘Verhaal oorlog te belangrijk’

Groningen - Het Noordelijk Scheepvaartmuseum en het Oorlogs en Verzetscentrum Groningen (OVCG) zijn een samenwerking aangegaan die eind maart voor publiek zichtbaar wordt in een tentoonstelling en educatief programma.

Tegelijkertijd wordt de samenwerking bekrachtigd met de ondertekening van een convenant. In deze overeenkomst is vastgelegd dat OVCG elke twee jaar een tentoonstelling verzorgt in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Het OVCG kan haar tentoonstellingen op deze manier aan een breed publiek tonen en het Noordelijk Scheepvaartmuseum ziet in het OVCG een betrouwbare partner met kennis, informatie en documentatie over de Tweede Wereldoorlog in stad en provincie Groningen.

Met de tentoonstellingen willen beide instellingen herinneringen aan die tijd levend houden. Jan Wiebe van Veen, directeur van het Noordelijk Scheepvaartmuseum benadrukt dat het belangrijk is aandacht te blijven besteden aan de Tweede Wereldoorlog. „We moeten het verhaal van deze oorlog blijven vertellen.”

Anna van der Molen, coördinator van het OVCG, noemt het een mooie manier om de indrukwekkende collectie van het OVCG toegankelijk te maken voor het publiek. „Nu liggen alle objecten en archiefstukken verborgen in depots, maar door deze samenwerking hebben we de mogelijkheid om onze collectie in een drukbezocht museum te laten zien en daarmee belangrijke verhalen te vertellen.”

In de eerste gezamenlijke tentoonstelling, in 2018 als Jaar van het Verzet, staan verschillende verzetsverhalen centraal. Niet alleen Groningse verzetsmannen en -vrouwen uit de Tweede Wereldoorlog krijgen een gezicht, maar ook mensen die vrij recent vanwege hun verzetswerk gevlucht zijn uit hun vaderland. De tentoonstelling ‘Voortdurend Verzet’ is van 29 maart tot en met 27 mei te zien in het Noordelijk Scheepvaartmuseum.