Soroptimist Filmfestival voor kinderen gaat van start

GRONINGEN - In de maanden januari/februari gaan ruim 7000 kinderen van verschillende basisscholen uit noord Nederland naar de zevende editie van het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen.

Dit festival staat geheel in het teken van de rechten van het kind. Doel van het festival is om kinderen via films bewust te maken van het bestaan van kinderrechten en om de kinderen en kijkje te geven in het leven van andere kinderen. Het festival wordt georganiseerd in Assen, Drachten, Leeuwarden, Hoogeveen, Stadskanaal, Steenwijk, Groningen, Emmen en dit jaar voor het eerst ook in Edam. De Soroptimisten krijgen volop steun voor het evenement. De bioscopen en theaters in de verschillende steden openen veelal belangeloos hun deuren. Unicef ondersteunt dit initiatief en verzorgt lesbrieven, gastlessen en promotiemateriaal.

Rechten van het kind

Alle kinderfilms hebben een relatie met kinderrechten. Met de films wil de organisatie laten zien hoe kinderen hier en elders leven. Trieste, maar ook leuke verhalen om kinderen ervan bewust te maken dat het leven dat voor hen vanzelfsprekend is, voor veel kinderen anders is. Dat veel kinderen uitgesloten zijn van voldoende voeding, onderwijs en gezondheidszorg en zelfs geen eigen naam hebben. Dit jaar worden in Groninger Forum de films Blijf en Ice Dragon (groepen 7 en 8) en De Indiaan (groepen 5 en 6) vertoond. Blijf: Lieke en Milad zijn vrienden. Milad is met zijn ouders en zussen gevlucht uit Iran en horen dat ze geen verblijfsvergunning krijgen. Lieke woont alleen met haar moeder en weet niets van haar vader. Ze komt er per toeval achter dat hij frans spreekt en in Brussel woont. Als allerlei akties mislukken om de Iraanse familie in Nederland te laten blijven, slaan Lieke en Milad op de vlucht richting Brussel. Want als Milad verdwenen is kan de familie niet teruggestuurd worden naar Iran………….. Ice Dragon: Mick, een verwaarloosde jongen, gaat op de vlucht voor jeugdzorg en belandt bij zijn tante in het hoge noorden van Zweden. Hij maakt vrienden, leert vissen, bouwt mee aan een bijzondere ijsscooter (ice Dragon). Totdat jeugdzorg komt en hem onderbrengt bij een ander gezin waar hij slecht wordt behandeld en hard moet werken. Met hulp van zijn vrienden kan hij ontsnappen en een plaats voor zichzelf vinden in de wereld.. ‘” een ode aan de kracht van kinderen, die ondanks het geklungel van volwassenen hun weg weten te vinden”. De Indiaan: de 8 jarige Koos wil graag op zijn imposante blonde vader lijken. Koos is geadopteerd uit Peru en dus klein en donker .Dan ziet hij bij de supermarkt een Peruaanse jongen die vreemde muziek maakt. Zo komt hij erachter dat hij van oorsprong Indiaan is. Vanaf dat moment doet hij er alles aan om ondanks zijn Hollandse ouders een waarachtig Indiaan te zijn.

Groninger Forum

In Groninger Forum is het alweer de 3e keer dat dit festival georganiseerd wordt. Op dinsdag 10 februari komen bijna 850 kinderen van 10 verschillende scholen uit de stad Groningen naar Groninger Forum. Dit jaar is het SFFK gekoppeld aan het project Syrië Back to School: De Nederlandse Soroptimistclubs en Unicef slaan de handen ineen zodat de Syrische vluchtelingenkinderen in Turkije naar school kunnen gaan. Ook Soroptimistclub Groniger Oost steunt komende twee jaar dit project. De club wil niet alleen geld inzamelen met acties, maar ook de bewustwording vergroten voor de situatie van kinderen van vluchtelingen. Dit project sluit mooi aan bij het SFFK en hier zal dan tijdens de presentatie voorafgaand aan de films dan ook aandacht aan besteed worden. Bovendien zullen vrijwilligers van Unicef gedurende de dag aanwezig zijn.

Soroptimist International

Soroptimist International is een wereldwijde organisatie van werkende vrouwen, die maatschappelijke doelen nastreeft. Het Soroptimisme richt zich vooral op verbetering van de positie van vrouwen en kinderen. Er zijn internationaal 93.000 leden, verdeeld over 126 landen. Alle aan dit festival meewerkende clubs zijn onderdeel van deze organisatie. Kijk voor meer informatie over de deelnemende bioscopen, de films en de sponsoren op de website van het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen: www.sffk.nl.