Uitreiking eerste praktijkcertificaten aan jongeren met beperking

GRONINGEN - Negen blije kandidaten kregen donderdag 8 februari 2018 een Boris-certificaat uit handen van wethouder Roeland van der Schaaf.

Het certificaat bekroont de inzet van de deelnemers met een arbeidsbeperking die een beroepsopleiding volgden op de werkplek, volgens de Boris-methodiek. Een landelijke primeur, want de gediplomeerden zijn de eerste groep die zonder startkwalificatie een praktijkverklaring hebben gehaald. De gemeente Groningen is hiermee de eerste gemeente die zélf de verklaringen afgeeft.

,,Zonder papieren ben je nergens. Daarom is het zo mooi dat de jongeren die moeite hebben met de basisvakken door middel van deze methode toch kunnen laten zien én aantonen wat ze kunnen,” zegt wethouder Roeland van der Schaaf. ,,De meeste van deze jongeren krijgen nu voor het eerst in hun leven een diploma.” De trajecten van de negen jongeren zien er allemaal anders uit. Verschillende branches, verschillende niveaus, verschillend tijdsbestek; van rijwielhersteller en metselaar tot medewerkers facilitaire dienst, -logistiek en -fastservice.

De Boris-methodiek is een aanpak die leerlingen uit het praktijkonderwijs (PrO) en het voortgezet speciaal onderwijs (vso) ondersteunt in een geschikte, passende baan. De kandidaat kan door praktijkervaring op te doen certificaten halen, die een onderdeel zijn van reguliere mbo-opleidingen. Deze certificaten sluiten aan bij zo’n 230.000 leerbedrijven en zijn in het hele land geldig. Vanuit de gedachte dat het stimulerend is om te werken, presenteerde wethouder Van der Schaaf op de uitreiking ook ‘School op Maat’. Jongeren die bezig zijn met een praktijkverklaring volgens de Boris-methode, kunnen een passende theoretische aanvulling krijgen. Foto Henk Tammens.