Gevangenisstraf en tbs met voorwaarden voor overvaller Primera

Groningen - GRONINGEN - De rechtbank heeft tbs met voorwaarden opgelegd aan de de 25-jarige M.H. wegens een overval en een poging daartoe in Groningen, meldt Dagblad van het Noorden.

GRONINGEN - De rechtbank heeft tbs met voorwaarden opgelegd aan de de 25-jarige M.H. wegens een overval en een poging daartoe in Groningen, meldt Dagblad van het Noorden.
Daarnaast kreeg hij een gevangenisstraf van anderhalf jaar. Zodra hij die straf heeft uitgezeten (binnenkort) wordt hij opgenomen in een forensische kliniek. De rechtbank legde een iets hogere celstraf dan de eis om om te voorkomen dat er een gat ontstaat tussen vrijlating en opname.

Primera en Cigo

In oktober 2016 overviel H. de vestiging van Primera aan de Korreweg in Groningen. Hij maakte 390 euro buit. Een poging, een week later, om tabakszaak Cigo in de wijk Lewenborg te overvallen, mislukte.

Light-versie

De verdachte heeft een bekentenis afgelegd. Hij zit al sinds oktober 2016 in voorarrest. Tbs met dwangverpleging is overwogen, maar is volgens deskundigen een brug te ver. Tbs met voorwaarden is de light-versie van de bekende tbs. Er zijn 25 voorwaarden opgesteld waar H. zich aan moet houden. Doet hij dat niet, dan riskeert hij dwangverpleging.

Motorclub

H. verklaarde dat hij de overvallen moest plegen van een motorclub waarbij hij zich had aangesloten. Toen de eerste overval slechts 390 euro opleverde, werd hij gedwongen een tweede overval te plegen. Of dat waar is, is onduidelijk gebleven. H. zelf bleef er ook vaag over: ,,Ik zit liever acht jaar in de gevangenis dan dat ik één ding zeg over die club.’’