Vet dameskoor jarig

GRONINGEN - Een mooie mijlpaal voor dameskoor Vet!! uit Groningen. De groep bestaat aanstaande lente tien jaar en dat wordt zaterdag 14 april gevierd met een minifestival, genaamd Vetstifal.

Door Vincent Trechsel Doorgaans ontstaat er wat verwarring wanneer het Groningse dameskoor Vet!! komt optreden. Het publiek denkt door die naam vaak een in kilo’s sterk aanwezig koor te treffen. Toch heeft de naam niks te maken met gezette koorleden, hooguit met de ‘vette sound’ die de dames produceren wanneer ze hun keel openzetten. Koorlid van het eerste uur is Sigrid van der Veen (50) uit Groningen. Ze kijkt uit naar het concert. Of concert? “Het wordt eerder een festival. Een minifestival”, onthult ze enthousiast. Dat festival organiseren de koorleden samen met dirigente en oprichter van het koor Fenny Hoekstra (53) uit Baflo, nabij Winsum. Ambitieus, noemt ze het festival, dat in PlazaDanza aan het Boterdiep om 20.00 uur begint. Het festival – waarin het concert met tien liedjes van deze tijd en tien liedjes van vroeger te horen zal zijn – wordt namelijk uitgebreid met een prijzenverloting (massages, sessies met personal trainers, red.), een verrassende selfiespot en spekhappen. “Het koor wordt versterkt door gitarist Koen Jongsma en percussionist Han Latupeirissa. Ook komt er een dj zodat we tot in de late uurtjes kunnen dansen. Het wordt een mooie avond.”

Popkoor

Of het festival voor koorlid Sigrid net zo mooi wordt als het Groninger Grachtenfestival is nog even de vraag. Dat vindt ze in tien jaar zingen bij dit popkoor namelijk de mooiste herinnering. Het twaalfkoppige koor dacht toen ergens op de kade hun stemgeluid te mogen laten horen, maar voor de dames het wisten stonden ze met mooi weer op een langzaam varend bootje te zingen. “Al die mensen zwaaien”, herinnert Van der Veen zich lachend. “Alsof we Sinterklaas waren.” De Groningse maakt zoals gezegd deel uit van het koor vanaf het eerste uur, maar zomaar lid worden is er niet bij. Lid worden van Vet!! is een serieuze aangelegenheid, waarin aanstaande leden – dat hopen ze althans te worden – eerst maar eens moeten laten horen hoe goed ze zijn. Die spannende vuurdoop onderging ook Sigrid van der Veen. Ze zong een nummer van Aretha Franklin. Iets te klassiek, klonk het juryoordeel. Maar dat kon wel omgebogen worden. “Toelating is wel een dingetje, maar onze leden zingen ook solo. Dat moet wel ergens naar klinken natuurlijk”, verduidelijkt Van der Veen.

Winterwelvaart

Vet!! is een vierstemmig koor, dat jaarlijks zo’n twaalf concerten zingt. Optredens tijdens Winterwelvaart, bij Pedaal Vocaal in Annen of in een willekeurige plattelandskerk. Van der Veen – die eerder kon zingen dan praten – geniet van de wisselende groep. “We zijn inmiddels vriendinnen, die ook lief en leed delen.” Wie nieuwsgierig is naar de kwaliteiten van het tien jaar oud pop- en soulkoor kan zaterdag 10 februari het zogenoemde Valentijnsconcert bezoeken – dat Vet!! samen doet met het Groninger popkoor Estrellas organiseert. Dat concert begint om 20.00 uur in het Platform Theater en kost 12,50 euro, twee consumpties incluis.