Wim Masker: ‘FC’ heeft plan nodig

Groningen - Met een afgeslankte en verjongde selectie hoopt FC Groningen zich probleemloos in de eredivisie te kunnen handhaven. Een niet te onderschatten opgave, gezien het loodzware restprogramma.

GRONINGEN - FC Groningen speelt nog zes thuis- en zeven uitwedstrijden. Buitenshuis zijn nog maar vijf punten veroverd. Het resultaat van gelijkspelletjes bij Roda JC en Willem II en een knappe overwinning op ADO Den Haag. Heel veel punten zullen er normaal gesproken niet bijkomen met nog bezoekjes aan Feyenoord, VVV, Utrecht, AZ, Heerenveen, Twente en PSV in het verschiet. Getergde kampioen Morgenavond speelt de piepjonge Groningse ploeg in De Kuip tegen een getergd Feyenoord. De aftredend landskampioen won vorige week voor de beker in een kolkend stadion met 2-0 van PSV, maar liet daar zondag een teleurstellende nederlaag op volgen tegen VVV in Venlo. Media en fanatieke aanhang eisen niet minder dan een klinkende overwinning op het ‘zwakke’ FC Groningen. Zondag komt het op revanche beluste ADO naar het Noordlease Stadion. Aftrap 16.45 uur.

Compact

FC Groningen heeft dit seizoen een handvol goede resultaten in eigen stadion geboekt, maar is daarbuiten meestal een weerloos slachtoffer. Vorig seizoen was met elftal met hetzelfde trainersduo in uitwedstrijden juist nog geregeld succesvol. De ploeg speelde toen compact op eigen helft en profiteerde bij balverovering vaak van de ruimte achter de verdediging van de tegenstander. Dat resulteerde in vijf zeges en voor Groningse begrippen ‘slechts’ zeven nederlagen. Er is veel voor te zeggen om waar nodig terug te grijpen op de ‘uit’-speelwijze van vorig seizoen.

Vier aanvallers

Na het vertrek van vier spelers en de komst van Deyovaisio Zeefuik (19) bestaat de piepjonge selectie nog uit twintig spelers, derde doelman Jan Hoekstra (19), belofte Amir Absalem (20) en de jeugdspelers Tom van de Looi (18) en Ludovit Reis (17) meegerekend. De voorhoede is met vier aanvallers het dunst bezet. Na het vertrek van Oussama Idrissi is er nog maar één echte vleugelspeler voorradig: de ook nog jonge, vederlichte Uriel Antuna (20). Er is dan ook veel voor te zeggen om de rest van dit seizoen weer 4-4-2 te gaan spelen. In de huidige speelwijze, zonder vleugelspelers en met drie aanvallende middenvelders, staat de spits er met name in uitwedstrijden vaak te alleen voor.

Succesvol

In principe heeft FC Groningen in Mimoun Mahi, Lars Veldwijk en Tom van Weert drie geschikte spitsen voor 4-4-2. De eerste is creatief, de tweede sterk en vrij snel, en de derde hardwerkend en beweeglijk. Scoren kunnen ze alle drie. Het 4-4-2 bleek vorig seizoen met het spitsenkoppel Mimoun Mahi-Bryan Linssen uiteindelijk de sleutel naar succes. Enige echte beletsel? De gebrekkige fitheid van Mahi en Veldwijk. Wim Masker.