Michiel Hoving: ‘Ik ben een Varkentje Rund’

GRONINGEN - Voor het tv-programma Klokhuis maakt Michiel Hoving de tekenfilmserie ‘Varkentje Rund’, die ook op het internet razend populair is. Inmiddels staat de teller op aflevering 160 en het eind is nog niet in zicht.

Door Arjen J. Zijlstra

“Een van mijn schepen heeft denk ik wat averij op gelopen”, zegt Michiel Hoving (50), terwijl hij naar buiten tuurt. Het KNMI geeft code rood en in de vijver aan de Gorechtkade klotsen vier modelzeilscheepjes. Twee van Hoving, de andere van een straatgenoot die hij tot zijn verrassing aanstak met zijn hobby. Prutsen met de zelfontworpen scheepjes, legt Hoving uit, is een gezonde tegenhanger van het vele, vele zitten als maker van korte animatiefilms. Een vak dat hij al sinds de jaren negentig uitoefent – van voorlichtingsfilmpjes voor grote bedrijven tot tv-reclames – maar waar hij de laatste paar jaar meer voldoening uithaalt dan ooit. Klokhuis zocht in 2005 een animator die in korte tijd een grappig tekenfilmpje van circa 2 minuten kan leveren dat aansluit bij een bepaald onderwerp. “Ze kwamen bij mij uit omdat ik door mijn manier van werken een verhaal kan vertellen zonder dat het te veel tijd kost. Ik doe alles zelf: van het bedenken van het verhaal tot het inspreken van alle stemmen.”

Poep

Het vergde wel enig broedwerk voordat Hoving wist wat hij wilde maken. “Ik wilde het simpel houden. Op een gegeven moment kreeg ik het idee hoe je met een paar eenvoudige vormen een varkentje kunt tekenen. De grappige naam Varkentje Rund was een paar weken daarvoor al eens door mijn hoofd gegaan.” Die twee gedachtes vielen samen en zo groeide langzaam maar zeker het idee voor de cartoon die als setting het Groningse platteland heeft. Een Klokhuisaflevering over Escher, aardbevingen, drones, Da Vinci of de Verenigde Naties… Hoving bedenkt er een Varkentje Rund bij. Soms met een lichtserieuze ondertoon, maar in de allereerste plaats is het doel: kinderen aan het lachen maken. “Het klopt dat er veel poepgrappen in zitten, dat was iets wat ze ook aanmoedigden bij Klokhuis. Er mag beslist niet gevloekt worden, maar ze wilden wel iets wat een beetje op het randje is. Een goede poepgrap werkt altijd. Dat is van alle tijden. Het zit in ons als mens om dat leuk te vinden.”

Stipje

Het zal dan ook geen toeval zijn dat het best bekeken filmpje, Koekjesfabriek, met 1,5 miljoen views zich afspeelt in een mestpoel. Varkentje Rund trekt daarin een paar baantjes, tot ergernis van Leo de Strontvlieg: “Hey Rund! Wat doe je met je dikke achterste in mijn eten!?” “Leo de Strontvlieg heb ik in de tweede aflevering bedacht omdat ik een karakter zocht dat ik snel kon tekenen als ik weinig tijd had. Als ik geen haast heb kan ik op hem inzoomen en hem gedetailleerd weergeven, maar als ik vaart wil maken kan ik hem ook van een afstand als bewegend stipje laten praten.”

Geloofwaardig

Andere karakters zijn ome Kees en ome Koos en Greetje Grien. Zij is de boze, altijd luidkeels commanderende vriendin van Varkentje Rund. “Een ex-vriendin vroeg eens: ‘Hey, die Greetje Grien, heb je haar misschien op mij gebaseerd?’ Ik antwoordde voorzichtig: Misschien een heel klein beetje. Toen zei ze: ‘Want dat zou ik namelijk ontzettend leuk vinden!’ Om eerlijk te zijn: ja, ze is op jou gebaseerd.” “Varkentje Rund laat zich inderdaad steeds weer voor Greetjes karretje spannen. Hij gaat erin mee. Zoals ik er destijds ook een heel eind in mee ben gegaan. Ik ben zelf een Varkentje Rund.” Ook de koppige maar oersympathieke ome Kees en ome Koos zijn losjes geïnspireerd op echte mensen. Op karakters van het Hogeland rondom Loppersum waar Hoving opgroeide. “Meerdere keren heb ik complimenten gehad van Groningers die zeiden dat ze op tv eindelijk eens een geloofwaardig Gronings accent hoorden.”

Theater

Vroeger was Hoving ook behoorlijk actief als schilder en zanger/ gitarist bij verschillende country-rockbands. Waaronder de soloband SixtynineR, waar hij zelf drum, gitaar en zang voor zijn rekening nam. Maar tegenwoordig is Varkentje Rund iets dat hem fulltime in beslag neemt. Gemiddeld doet hij twee weken over een filmpje, dat vanzelfsprekend uit heel veel verschillende tekeningen bestaat. “Ook ben ik steeds meer aan het kijken hoe ik Varkentje Rund kan uitbouwen. Ik ben zzp’er en moet mijn eigen pensioen zien te regelen. Daarom ga ik er echt voor om eruit te halen wat erin zit.” Zo zijn er onder meer tassen, T-shirts en petten met Varkentje Rund-opdruk, kwam in december een cd uit met de titel ‘Niet om aan te zien‘ en zet Varkentje Rund de eerste voorzichtige stappen in het theater.

Reverse Cowgirls

“Dat heb ik tussen kerst en oud en nieuw voor het eerst gedaan in De Bovenzaal in de Oosterpoort. Ik was enorm zenuwachtig en had geen idee hoeveel kinderen zouden komen. Maar het was helemaal volgepakt. En het verhaal dat ik vertelde, met alle stemmetjes, ging erin als koek. Ik zie het wel voor me dat ik op mijn tachtigste er nog steeds mee bezig ben. Of tachtig? Dat is misschien wel heel lang.” Hoving geniet er nu in elk geval volop van. “Alleen voor schilderen en muziek heb ik veel minder tijd. Dat is nu hobby. Hoewel, met de band Reverse Cowgirls staan we wel op de Zwarte Cross dit jaar. Dus dat gaat toch ook wel weer lekker.” En tussen het maken van Varkentje Rund door zijn er genoeg verloren momentjes om even naar de scheepsvloot te turen: “Ik ben benieuwd hoe de mast het heeft gehouden.”
Meer verhalen van Arjen J. Zijlstra