Een deugdenbril geeft een wereld van verschil

GRONINGEN - Sinds kort kun je in de wijk Corpus den Hoorn maandelijks naar het Deugdencafé. Op Valentijnsdag 14 februari staat in buurtcentrum De Semmelstee de deugd Liefde centraal.

Misschien vind je ‘deugd’ een ouderwets woord. “Dat kan ik best begrijpen,” vertelt Annelies Wiersma, initiatiefnemer van het Deugdencafe, zelf wonende in de Hoornsemeerwijk. Hoe moet je deugden zien en waarom een Deugdencafe? “Deugden zijn positieve, menselijke kwaiteiten. Moed bijvoorbeeld. Of Respect. Of Geduld. Mijn uitgangspunt is dat iedereen deze kwaliteiten in zich heeft. Het is heel leuk en inspirerend om met elkaar over deze woorden in gesprek te gaan. Ik stel vragen over de deugd, bijvoorbeeld: op welke manieren kun je eerlijkheid tonen? Wat is het belang van eerlijkheid? Is eerlijkheid altijd positief? Of is tact soms een betere keuze? Deelnemers ontdekken de veelzijdigheid van deugden, en ook hoe elke deugd vaak met andere deugden samenhangt en balans krijgt. De gesprekken inspireren om deugden bewuster in te zetten. Deugden vormen de kern van je karakter. Je krijgt meer zelfvertrouwen om jezelf te zijn. Tegelijkertijd krijg je ook meer begrip voor anderen als je hoort hoe zij deugden beleven en toepassen. Dat is vaak heel verrassend, mensen komen tot mooie inzichten.”

“Een gesprek over deugden is inderdaad anders dan een gesprek over waarden en normen. Waarden hebben iets abstracts, iets algemeens. Deugden zijn de dagelijkse toepassing van waarden. Deugden zijn ook anders dan normen. Normen begrenzen en sluiten af. Het zijn vaak regels die ons opgelegd worden en die ons dingen verbieden. Een gesprek over waarden en normen leidt dikwijls tot discussie en onenigheid, terwijl een gesprek over deugden juist verbindt. Iedereen tracht deugden ten goede in te zetten. Soms zien we dat niet en irriteert gedrag van een ander ons. Tijdens het Deugdencafe leer je met een deugdenbril naar situaties te kijken. Je ontwikkelt begrip, openheid en bewustzijn. En liefde, de moeder van alle deugden!”

“Iedereen is welkom, ongeacht leeftijd, afkomst, religie of cultuur. Je wordt geïnspireerd om de deugd van de maand mee te nemen in je gezin, relatie, school, werk met kinderen of volwassenen, buurt, omgeving, of gewoon voor jezelf. Je helpt mee een positieve rimpel te verspreiden in de wereld. Te beginnen in de wijk rondom het buurtcentrum: Corpus den Hoorn, de Piccardthof en Ter Borch, maar mensen van buiten deze wijken zijn ook welkom en je mag ook gerust iemand van buiten de stad introduceren.”

Buurtcentrum de Semmelstee, Semmelweisstraat 182, Groningen. Van 19.30 tot 21.30 uur; inloop met koffie en thee vanaf 19.15 uur. Bijdrage euro 10 per keer (of als geld een belemmering euro 5) inclusief koffie, thee en lekkers. Aanmelden: via www.actonvirtues.nl/contact of stuur een SMS of Whatsapp naar 06-42625469.