Studenten van start met werk-leertraject tot buschauffeur bij Qbuzz

GRONINGEN - Vijftien studenten zijn vandaag gestart met hun BBL-opleiding tot buschauffeur. De nieuwe opleiding is een unieke samenwerking tussen Qbuzz, Noorderpoort en Oosterpoort opleidingen.

De studenten worden in één jaar tijd in de praktijk opgeleid tot vakbekwaam buschauffeur, met een volwaardig mbo niveau2-diploma. Student Frans Nicolai kan niet wachten om als buschauffeur aan de slag te gaan. “Toen ik de vacature zag, wist ik gelijk dat dit iets voor mij is. Onderweg zijn met zo’n grote bus en het contact met veel verschillende passagiers lijken mij mooie onderdelen van het vak.”

Binnen een jaar de bus op als echte vakman- of vrouw Na het halen van het bus rijbewijs bij Oosterpoort opleidingen gaan de studenten een aantal dagen per week op de bus rijden, begeleid door een praktijkopleider van Qbuzz. Hierdoor raken ze vertrouwd met het rijden in een dynamische omgeving én doen ze ervaring op met alle andere taken die bij hun gastheerschap op de bus horen, zoals de omgang met reizigers. Op deze manier worden de studenten in een jaar tijd vakkundig opgeleid tot een echte vakman/vakvrouw op de bus.

In de schoolbanken Noorderpoort zorgt voor de theoretische ondersteuning van de opleiding. Eén dag per week zitten de studenten in de schoolbanken. Noorderpoort geeft lessen in onder andere Nederlands, Engels, Duits en rekenen. Ook komt de theorie vanuit de praktijk bij Qbuzz aan bod. Studenten krijgen antwoorden op vragen zoals: hoe wordt een dienstregeling gemaakt, wat moet ik doen bij een schade en wat zijn de ambities van Qbuzz op het gebied van duurzaamheid?

Buschauffeur worden Op dit moment is er bij Qbuzz nog geen dringend tekort aan buschauffeurs. Maar vanwege de hoge gemiddelde leeftijd van chauffeurs, zal er in de komende jaren veel uitstroom zijn. Nieuwe chauffeurs zijn dan ook erg welkom en kunnen zich te allen tijde melden bij uitzendbureau Consolid.