Moving Futures naar Grand Theatre

GRONINGEN - Het reizende dansfestival Moving Futures komt op 17 en 18 februari naar Grand Theatre in Groningen.

In een veelzijdig programma met dansvoorstellingen, performances en dansfilms schetst het festival de contouren van een eigenzinnige generatie die vooroploopt en de dansdiscipline oprekt. Tijdens dit weekend worden de meest toonaangevende jonge makers uit de stal van de vijf Nederlandse danshuizen gepresenteerd: Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, De Nieuwe Oost en Random Collision. Het festival reist door Nederland en Duitsland langs tien verschillende steden waar het publiek wordt uitgedaagd met de dans van dit moment.

Op zaterdag 17 februari

The100Hands nodigt in hun 25 Feet nodigt het publiek uit op de vloer. Met tape trekken ze lijnen. De afstanden daartussen zijn op antropologische grondslag vastgesteld en worden benoemd als publiek, sociaal, persoonlijk of intiem. Dan begint het spel. In het duet Infinite Games creëren twee b-boys Jonas Frey & Joseph Simon op het podium, een speelplaats met onbeperkte mogelijkheden. Gedreven door nieuwsgierigheid en een niet te stillen honger naar beweging, proberen ze orde te scheppen in de chaos om zich heen. De live installatie The Cave is een gelaagde dialoog tussen performance, registratie en projectie. Fernando Belfiore speelt hierin met de huidige trends.

Zondag 18 februari

In TRÆNS creëert Igor Vrebac samen met componist Tonny Nobel een wereld waarin het publiek wordt opgezogen en rondgeslingerd tussen beats en bewegingen. Een hypnotiserend sexy ritueel om het feminiene en masculiene bloot te leggen en het aardse te ontstijgen. Wat begint als een uitdagend spel tussen lichaam en rite, eindigt in een sacrale overgave. Kan seksualiteit als religie worden ervaren? De dansfilm Le Faune van Joseph Simon is onderdeel van zijn Ballet Fantasties. In deze serie verbindt Joseph de traditionele wereld van ballet met persoonlijke fascinaties en ervaringen en geeft hij hiermee de dansvorm een hedendaagse twist. Naast deze film wordt er een bijzondere selectie dansfilms getoond van Cinedans. Transitioning Performance van Connor Schumacher is een kleurrijke wereld van projecties, muziek en beweging dat voelt als een futuristisch spiegelparadijs. Naast de voorstellingen kan het publiek deelnemen aan een diner in het Grand Theatre. Op zondagmiddag 18 februari is een masterclass Leadership through Movement onder begeleiding van choreograaf Ido Batash en psychologe Anna de Hoog. Dagticket incl. workshop: €17,50 / €12,50 (CJP/student) | Diner: € 10,- Volledig programma en ticket info: grandtheatregroningen.nl. Aanmelden voor de masterclass (op vertoon van dagticket voor zaterdag of zondag) via info@randomcollision.net.