In Stad | Zahs verdient volle zaal

Groningen - [caption id="attachment_52433" align="alignright" width="120"] Jos Jansen op de Haar. Foto: Marc Jansen[/caption]

Vanavond gaat de Groninger pocketversie van het International Film Festival Rotterdam (IFFRiG) van start. Het festival biedt tot en met zondag een selectie van wat in Rotterdam te zien is. ‘La Holandesa’ is openingsfilm in het Groninger Forum en is tegelijkertijd in drie uitverkochte zalen te zien. Voor de vijftig films die komende dagen draaien zijn nog genoeg kaarten te koop, al loopt de verkoop net als vorig jaar prima. Sandrina Scholte (communicatie Groninger Forum): "De verkoop is in lijn met vorig jaar, dus dat is heel fijn!" De voorverkoop ging vorige week woensdag om 09.00 uur aan de kassa aan het Hereplein van start. Toch nog vijftig diehards stonden te wachten in de rij. De eerste stond er in alle vroegte (07.05 uur) en kocht 137 kaartjes (goed voor 1096 euro). Om 10.00 uur ging de online-verkoop van start. Programmeur Henk Klein Wassink is er weer in geslaagd een gevarieerd programma samen te stellen. "De opzet is als in andere jaren: een dwarsdoorsnede van het Festival in Rotterdam. We hebben zowel de verwachte publiekstrekkers als de heel kleine filmpjes. Ga ook naar dat soort pareltjes, niet alleen naar de grote films."
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_77604" align="aligncenter" width="383"] ‘The Florida Project’ draait tijdens het filmfestival twee keer in het Grand Theatre.[/caption] Bij de openingsfilm zijn vanavond hoofdrolspeelster Rifka Lodeizen, scenarioschrijver Daan Gieles en producent Danielle Guirguis aanwezig. Zo is regisseur Saskia Diesing (afkomstig uit Winschoten) zowel vrijdag als zaterdag voor een nagesprek bij haar film 'Dorst'. Diesing won eerder een Gouden Kalf voor haar debuutfilm 'Nena'. In Rotterdam draaien ruim 500 films. In het klassement om de Audience Award (publieksprijs) staan vijf films die ook in Groningen vertoond worden in de Top 10: ‘The Insult’, ‘Rabot’, ‘Saving Brinton’, ‘I,Tonya en ‘Nico, 1988’. Dat bewijst ook de goede hand van kiezen van programmeur Klein Wassink. Vooral de keus voor 'Saving Brinton' verrast. Een kleine film over Michael Zahs in Iowa, een rasverteller met een lange baard. Hij is de man die zeldzame stille films bij elkaar scharrelt: beter bekend als de Brinton-collectie. Zahs is de man die kostbare films van de vuilverbrander heeft gered. Zahs zelf vertoont de films het liefst met de projector op een bananendoos gestald, of op de muur van zijn schuur.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_77602" align="aligncenter" width="510"] Michael Zahs in 'Saving Brinton'.[/caption] 'Saving Brinton' draait zondagochtend om 10 uur in Zaal 4 van het Groninger Forum. Gisteren waren voor die film nog maar 23 kaartjes verkocht. Zahs verdient een volle zaal.

Jos Jansen op de Haar

Meer columns van Jos Jansen op de Haar