Kick-off Energy Challenges: scholenstrijd in energiebesparing

GRONINGEN - In congrescentrum Hanze Plaza in Groningen is vrijdag de zesde editie van de Energy Challenges afgetrapt.

Energy Challenges is een scholenstrijd in energiebesparing. Jongeren uit basis- en voortgezet onderwijs worden uitgedaagd om op eigen wijze campagne te voeren voor energiebesparing en duurzaamheid op hun school. Spelenderwijs ontdekken jongeren hun talent en maken ze kennis met de wondere wereld van duurzaamheid, energie en techniek. Wie de meest originele en creatieve campagne bedenkt, de meeste energie bespaart of de meeste mensen bij de campagne betrekt, wint.

Flinke besparingen

De ervaring van eerdere projecten leert dat door monitoring, analyse, educatie en bewustwording een gedragsverandering ontstaat, wat besparingen tot gemiddeld 15 % per school oplevert. Het project heeft bovendien een positief effect op het energieverbruik bij de scholieren thuis.

Raynauld Ritsma

Bij de kick-off van de Energy Challenges werden vijfhonderd scholieren ontvangen door het gezicht van Energy Challenges, Raynauld Ritsma. Hij zorgde ervoor dat de leerlingen vol energie aan de slag konden. Met als gevolg dat kwasten in het rond vlogen bij het spandoeken maken, krakende hersenen bij de quiz, gekke proefjes bij de jonge onderzoekers, spanningen bij Professor van den Graaff en geheime enveloppen bij de Razende Reporters. Ter afluiting leerden de kinderen de Energy Challenges Rap van Rapper Oost Wanted.