Triltafel voor BuildinG

GRONINGEN - BuildinG en TNO in Groningen hebben vrijdagochtend de ‘BuildinG triltafel’ gepresenteerd. Deze triltafel simuleert trillingen die het gevolg zijn van aardbevingen door gaswinning. De triltafel is in opdracht van BuildinG ontwikkeld door TNO.

Met deze faciliteit kunnen oplossingen voor versterking en schadepreventie onder realistische omstandigheden worden getest, en kan de effectiviteit van maatregelen worden vastgesteld. TNO gaat specifieke methoden en protocollen ontwikkelen die nodig zijn om de effectiviteit van bouwkundige maatregelen in Groningen te beoordelen. In het eerste onderzoeksproject worden vijf concrete maatregelen voor schadepreventie en versterking van gebouwen van ondernemers beproefd.

Triltafel

De triltafel, met een oppervlak van 6 vierkante meter, is specifiek gebouwd voor laag frequent dynamisch onderzoek. De faciliteit kan een gewicht van 10 ton versnellen tot maximaal 0,7g waardoor het voor het eerst mogelijk wordt grote bouwdelen zoals gevels, maar ook verbindingen en constructies te testen. Joram Nauta, bij TNO verantwoordelijk voor BuildinG: “De triltafel kan worden gebruikt door ondernemers die hiermee hun innovatieve oplossingen kunnen toetsen. Door de open innovatie aanpak van BuildinG kan de opgedane kennis ingezet worden voor de verbetering van de normontwikkeling. De maatschappelijk winst is dat met deze kennis beter wordt vastgesteld en onderling gedeeld welke maatregel effectief is.”
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_77498" align="aligncenter" width="359"] Rolf Koops (BuildinG) en Peter Paul van 't Veen (TNO) presenteren de triltafel. Foto: TNO[/caption]

Rekenmethodes onderzoeken

Naast het bepalen van testmethoden is volgens TNO ook verder onderzoek nodig naar gebruikte rekenmethodes. De combinatie van trillingen, ondergrond en specifieke bouwtechnieken in Groningen verschillen behoorlijk van andere gebieden in de wereld met aardbevingen. Nauta: “Door onzekerheden weg te nemen over het gedrag van materialen onder dynamische belastingen, kunnen we beter berekenen welke maatregelen de veiligheid van bewoners werkelijk verhogen. Daarnaast leren we door hier proeven uit te voeren, welke methoden effectief zijn in het voorkomen van schade en hoe schade verloopt als gevolg van talloze kleine bevingen. De opgedane kennis zal breed worden verspreid door TNO, BuildinG en EPI-Kenniscentrum.

Testen en valideren

Directeur Rolf Koops van BuildinG: “Met deze dynamische triltafel maken wij een breed palet aan testfaciliteiten beschikbaar voor het regionale bedrijfsleven in Groningen. Bij BuildinG kunnen zij terecht om vakkundig en snel hun productinnovaties te testen en te valideren, maar ook om deze te demonstreren aan de inwoners van het gebied. Drie deelnemers aan onze innovatiegevel testen nu ook hun product op deze triltafel.”
Lees verder na de video.
https://youtu.be/Jn8dfHUanMc

BuildinG

BuildinG is het kennis- en innovatiecentrum voor toekomstbestendig bouwen; aardbevingsbestendig, levensloopbestendig en energiezuinig. BuildinG is voor en door ondernemers en bewoners en is een initiatief van de Economic Board Groningen in samenwerking met TNO, de Hanzehogeschool en Bouwend Nederland.