Wouter van der Laan winnaar George Verberg Stipendium 2017

GRONINGEN - Wouter van der Laan heeft het George Verbergstipendium 2017 gewonnen. Dat heeft wethouder Paul de Rook donderdagmiddag bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Academie Minerva in Groningen.

Het stipendium, dat bestaat uit een geldprijs van 10.000 euro, is in 2004 in het leven geroepen om jonge, talentvolle kunstenaars te stimuleren zich te ontwikkelen in het buitenland.

Juryrapport

Het juryrapport over Van der Laan: ‘Wouter wil al reizend een web van connecties opzetten. De reis start in Academie Minerva en volgt de sporen, de persoonlijke geschiedenissen van drie schrijvers: Nabokov, Jonas Mekas en R.H. Quaytman. Zo worden weer nieuwe sporen getrokken. Wouter verzamelt materialen en data door middel van fotografie, schrijven en beeldend werk. De expositie fungeert als een beeldend reisverslag.

Jury

Naast naamgever George Verberg zelf bestond de jury dit jaar uit Jan Klug (kunstenaar en docent FMI masters), Hille Engelsma (theorie docent Autonome Beeldende Kunst en vormgeving, Minerva), Robin Punt (hoofd opleidingen Autonome Beeldende Kunst en FMI masters) en Dorothea van der Meulen (dean Academie Minerva en juryvoorzitter). De jury beoordeelde achttien inzendingen en selecteerde vijf kandidaten om hun inzending te presenteren. De jury heeft burgemeester en wethouders een winnaar voorgedragen. B en W hebben deze voordracht overgenomen.

Tentoonstelling Marit Westerhuis

Na de uitreiking van het George Verberg Stipendium 2017 is de Koepelzaal van Academie Minerva een tentoonstelling van Marit Westerhuis, winnaar van het George Verberg Stipendium 2016, geopend. Deze expositie toont zelfonderzoek in abstracte werken. De expositie loopt tot en met 9 februari.

George Verberg Stipendium

Het George Verberg Stipendium is in 2004 door het stadsbestuur van Groningen in het leven geroepen ter gelegenheid van het afscheid van George Verberg als directeur van de NV Nederlandse Gasunie. Het stipendium is bedoeld voor studenten en pas afgestudeerden van de bachelor Autonome Beeldende Kunst en masters MFA Painting en MFA Media, Art, Design & Technology (MADtech) van Academie Minerva en Hanzehogeschool Groningen. De gemeente Groningen wil hiermee de ontwikkelings-mogelijkheden voor jonge talentvolle kunstenaars versterken.