‘AANWAS IV’ in galerie Noord

GRONINGEN - In galerie Noord in Groningen wordt zaterdag 3 februari de tentoonstelling ‘AANWAS IV’ geopend. Gastspreker David Stroband tekent om 17.00 uur voor de officiële openingshandeling.

‘AANWAS IV’ toont werk van Marloes Meiborg, Anne-Will Lufting, Floor Schothorst, Joyce Peijzel, Marieke Opgelder en Raha Khademie. Marloes Meiborg: “Mijn werk is ontstaan vanuit een fascinatie voor het menselijk lichaam. De lichamelijkheid van de huid trekt mijn aandacht door zijn fragiliteit, lelijkheid maar ook schoonheid. Door in te zoomen op de huid, benader ik het lichaam op een andere manier.” Anne-Will Lufting zoekt in haar beeldend werk ‘een juiste spanning tussen perfectie en de aantrekkingskracht van imperfectie’. “Leer en bisonyl buigen op eigen wijze onder bepaalde hoeken, goed of juist niet. Daardoor ontstaan eigenzinnige plooien en de verzelfstandigde vorm is definitief geworden. Na het vervormen vindt de laatste handeling plaats door terug te keren naar de essentie van de schilderkunst: het aanbrengen van verf en kleur op een oppervlak.”
Lees verder na de afbeelding.
[caption id="attachment_77427" align="aligncenter" width="373"]Voorbeeld van het werk van Anne-Wil Lufting. Voorbeeld van het werk van Anne-Wil Lufting.[/caption] Floor Schothorst: “Mijn tekeningen tonen een innerlijke wereld. Groeiende organismen, rotspartijen en krioelende insecten vormen een inspiratiebron, evenals menselijk vlees; zowel de huid als het vet en de ingewanden. Buitenkant wordt binnenkant, als in een plooi of een rimpel. Door de grootte en de gevoelige tactiele kwaliteit, kunnen de tekeningen een overweldigende maar verleidelijke werking hebben, zoals een femme fatale.”
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_77428" align="aligncenter" width="199"]Voorbeeld van het werk van Floor Schorhorst. Voorbeeld van het werk van Floor Schorhorst.[/caption] Joyce Peijzel: “Mijn werk verleidt tot aanraken. Het materiaal dat ik gebruik vormt een brug tussen mijn fantasie en de waarde van bont. Mijn obsessie voor het dierlijke gaat verder dan waarvoor bont vaak wordt gebruikt.”
Lees  verder na de afbeelding.
[caption id="attachment_77429" align="aligncenter" width="161"]Voorbeeld van het werk van Joyce Peijzel. Voorbeeld van het werk van Joyce Peijzel.[/caption] Marieke Opgelder: “Gewoonlijk maakt de mens vereenvoudigde versies van de wereld om de complexiteit van het bestaan in kaart te brengen. Het doorgronden van deze modellen ligt ten grondslag mijn werk. Ik bevraag de abstracte realiteit die we creëren door de veelzijdigheid van hun verschijningen in verschillende media te benadrukken.”
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_77430" align="aligncenter" width="395"]Voorbeeld van het werk van Marieke Opgelder. Voorbeeld van het werk van Marieke Opgelder.[/caption] Raha Khademie: “De schilderijen zijn allemaal onderdeel van een geheel dat ik heb verloren en gedeeltelijk heb teruggewonnen door te schilderen. Hierbij nodig ik toeschouwers uit om mijn beelden te duiden als verhalen die zij zelf niet hebben meegemaakt maar waarin ze zichzelf kunnen herkennen.”
Lees verder na de afbeelding.
[caption id="attachment_77432" align="aligncenter" width="324"]Voorbeeld van het werk van Raha Khademi. Voorbeeld van het werk van Raha Khademi.[/caption]
De expositie loopt tot en met 1 maart.