Sociëteit De Harmonie vaart nieuwe koers

GRONINGEN - De in 1840 door de gegoede burgerij van Groningen opgerichte Sociëteit De Harmonie bruist weer van de activiteiten. Reden voor een gesprek met het in november aangetreden nieuwe bestuur.

Sociëteit De Harmonie vierde in de periode 1891-1922 hoogtij in de stad. In het door de vereniging gebouwde Harmoniecomplex aan de Kijk in ’t Jatstraat bevond zich een concertzaal met een weergaloze akoestiek – het eigen orkest werd de basis van het Noordelijk Filharmonisch orkest (nu NNO) - en in de grote zaal en de tuin werden tentoonstellingen, kermis, dansfestijnen en andere grootse evenementen gehouden. Er was zelfs een bioscoop. In 1941 verwoestte brand de bovenzaal en in 1967 verhuisde De Harmonie naar het huidige pand aan de Kreupelstraat. Na een dip in de jaren negentig van de vorige eeuw, zijn daar nu zo’n vierhonderd leden actief. Met concerten, filmavonden, lezingen, bridge, biljart en Mahjong. Het eigen Harmony Combo verzorgt er bovendien dansavonden. Nieuw zijn de filosofentafel, culinaire tafel, fotografietafel en een lezingenserie door HOVO-docenten verbonden aan de Senioren Academie Groningen-Friesland-Drenthe.

Nieuwe koers

Voorzitter Henk Vegter (oud MT-lid van de provincie Overijssel): “Het vorige bestuur heeft de koers ingezet om het activiteitenaanbod van de sociëteit te verbreden. Deze beweging levert nieuw elan op. De afgelopen jaren werden mensen vooral lid om te leren biljarten of bridgen. Nu zoeken mensen vooral naar manieren om anderen te ontmoeten en zichzelf te ontplooien. Sport en spel beoefenen is voor hen een middel, niet het doel. Ondertussen zijn we er natuurlijk wel trots op dat we met 160 bridgers de grootste bridgevereniging in het Noorden zijn én dat we de mooiste biljartzaal bezitten.” Bert Bilkes (zelfstandig project- en interimmanager Onderwijs en Welzijn) vult aan: “Vereenzaming ligt op de loer als je met pensioen gaat of een partner verliest. De sociëteit biedt dan een veilige ontmoetingsplek in hartje stad. De leden doen er mee aan diverse culturele activiteiten waarbij gasten van harte welkom zijn. Op die manier vervullen we een maatschappelijke rol in de stad.”

Diverse pluimage

Secretaris Antoinette Borchert (zelfstandig fotograaf): “Het mooie is dat mensen van diverse pluimage lid zijn en dat we alles hier in huis zelf bepalen. De leden besluiten in de ledenvergadering wat er gebeurt en organiseren het zelf. Tot en met het verbeteren van de inrichting, waarmee we ook bezig zijn. Er zijn naast ons nog tachtig andere vrijwilligers actief.” Penningmeester Cees Jan Stigter (voormalig manager sales bij Reining, nu gepensioneerd actief als vrachtwagenchauffeur): “Het is bijzonder, dat we dit allemaal doen zonder subsidie en gasten kunnen uitnodigen tegen een symbolische entreeprijs.” Zonder subsidie? “Jazeker!”, zegt Allard Hogema (oud-ambtenaar Ruimtelijke Ordening en Onderwijs van de gemeente Groningen ). “Dat kan omdat het hele pand aan de Kreupelstraat van ons is. We verhuren ruimte aan Inlia, organisatie die vluchtelingen ondersteunt, aan de Ombudsman van Groningen en aan sushirestaurant Okami. Daardoor blijft het lidmaatschapsgeld ook laag.” Henk Vegter: “Door deze nieuwe koers is de energie bijna tastbaar in de sociëteit; het werkt aanstekelijk. Leden komen telkens met nieuwe initiatieven. Bestaande leden zien we vaker en er komen meer nieuwe leden bij. Binnenkort kunnen we hier ook lunchen en dineren. Het lijkt erop dat we weer het bruisende culturele ontmoetingscentrum van de stad worden. Net als vroeger.”