In Stad | Op gitaar: Tim en Eddy

Groningen - [caption id="attachment_52433" align="alignright" width="120"] Jos Jansen op de Haar. Foto: Marc Jansen[/caption]

Het lekkerst aan festival Eurosonic Noorderslag is de bijvangst: allerlei optredens die er omheen georganiseerd zijn. Zo lazen Meindert Talma en Igor Wijnker donderdag in boekhandel Godert Walter aan de Oude Ebbingestraat voor uit hun bij Uitgeverij Passage verschenen prachtboeken. Beide schrijvers hebben een talent voor droge humor. Dat blijkt ook uit een mooi interview met muzikant/ schrijver Talma in de Volkskrant: "Ik woon nu in Noordhorn, een mooi dorpje. In een boerderij uit 1900, er is een appartementencomplex van gemaakt. Vijf minuten verderop ligt Zuidhorn, daar wonen mijn ex-vriendin en onze twee dochters. We wilden zo dicht mogelijk bij elkaar blijven. Tussen de twee dorpen loopt een kanaal. Dat was wel een nadeel. Als je pech hebt, staat de brug open." Igor Wijnker las voor uit zijn boek ‘Rock City’. Ontroerend waren de passages over de onlangs overleden muzikant Eddy Koekkoek: "Alleen in de Kroeg van Klaas kon Eddy onbezwaard en gratis een biertje drinken, omdat hij de website beheerde. Een paar uur later, het was ver na middernacht en er waren nog hooguit tien mensen in de kroeg, haalde Eddy een akoestische gitaar tevoorschijn en sommeerde dat de stereo uit moest. Leunend tegen het biljart begon hij een liedje te tokkelen en met raspende stem te zingen." Ook aan de Oude Ebbingestraat zijn platenwinkel Plato en het naburige café Coffee Company gevestigd. Zij presenteerden de 20ste editie van Platosonic/ Coffee & Music: in drie dagen 33 instore-concertjes van Europese artiesten en acts uit het Noorderslag-programma. In de Coffee Company tref ik zaterdagmiddag Jankees (66) uit Culemborg. Hij komt ieder jaar naar Groningen voor het festival. "Ik heb een fiets gehuurd en ben drie avonden naar Eurosonic geweest. Dat doe ik nu acht jaar en ik ken nu al die podia in en rond de binnenstad. Vooral DOT en De Machinefabriek vind ik prachtig. Op de fiets ben je heel snel bij het volgende optreden. Ik sluit vanavond af bij Noorderslag. Op de middagen pendel ik tussen Plato en de Coffee Company. Het fijne van die concertjes is dat het overwegend akoestisch is, wat minder hard. Ook fijn is dat je in de Coffee Company kunt zitten. Wel lekker als je vier avonden op rij moet staan. En mooi is dat Tim Knol zo gaat optreden."
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_77358" align="aligncenter" width="1280"]Tim Knol. ©Jos Jansen op de Haar Tim Knol (met gitaar) is klaar voor zijn optreden in de Coffee Company. Foto: Jos Jansen op de Haar[/caption] Knol heeft het zaterdagmiddag druk. Hij speelt op de Grote Markt in de kolossale tent van Eurosonic Air. Daarna wacht een intiem concertje in de Coffee Company. Vervolgens signeert hij zijn nieuwe album 'Cut The Wire' bij Plato en tenslotte moet hij terug naar de Grote Markt voor een kort radio-optreden. Geen wonder dat een mens dan soms iets vergeet. Vlak voor zijn optreden in de Coffee Company komt Knol er achter dat zijn gitaar nog in de tent op de Grote Markt moet staan. Vijf minuten later is hij terug en opgelucht. "Hij stond er nog."

Jos Jansen op de Haar

Meer columns van Jos Jansen op de Haar