Erepenning én VNPF Life Time Achievement Award voor Peter Weening

GRONINGEN - Burgemeester Peter den Oudsten heeft Vera-programmeur Peter Weening zaterdag verblijd met de Erepenning van de Stad Groningen én de VNPF Life Time Achievement Award 2018.

Hij deed dit bij de uitreiking van de IJzeren Podiumdieren door de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) in Stadsschouwburg Groningen.

Peter Weening

Peter Weening is al 37 jaar de artistiek verantwoordelijke man bij Vera, een van de meest toonaangevend poppodia van Nederland. Hij begon in 1978, zoals de meeste vrijwilligers bij Vera, als barman. Al snel werkte hij zich op tot vaste dj op de zaterdag en trad hij in 1980 als lid van de muziekcommissie toe tot het bestuur van Vera. In zijn eerste jaar als programmeur speelden Joy Division, U2, Simple Minds en Human League in Vera. Met programmeren is Weening nooit meer gestopt. Hij heeft ongeveer 6700 concerten geboekt. Directeur Olaf Veenstra van Vera: “Vera is anno 2018 lokaal, nationaal en wereldwijd een vooraanstaand podium waar elke relevante (underground) artiest een graag geziene gast is. De bands U2, Slayer, Nirvana, Pearl Jam, The White Stripes en vele andere grootheden werden in een vroeg stadium van hun carrière geprogrammeerd door Peter Weening. Dit alles om ‘the best club in the world for bands, audience and volunteers’ te zijn.”

Erepenning

De Erepenning van de Stad Groningen wordt toegekend wegens ‘uitnemende verdiensten aan de Groninger samenleving bewezen’. De penning is in 1940 ingesteld ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan van de stad Groningen. Eerdere ontvangers van de Erepenning zijn onder meer Jan Evenhuis (VVD-politicus), Stichting Eurosonic/ Noorderslag, Beno Hofman, Ron Jans, Ulfert Molenhuis, Stichting Folkingestraat Synagoge, FC Groningen. In 2016 werd de Erepenning van de Stad uitgereikt aan Folker Kuipers, Wilma Naaijer, Bart Kempinga en de Researchgroep Feringa. In januari 2017 werd de Erepenning uitgereikt aan Thies Dijkhuis en in april 2017 aan Ab Smit.

Lifetime Achievement Award

De VNPF reikt incidenteel een Lifetime Achievement Award uit. De prijs wordt toegekend aan één of meer professionals uit de popsector die met hun carrière een grote bijdrage leveren en/ of hebben geleverd aan de popsector. Peter Weening heeft de Lifetime Achievement Award gekregen omdat hij geldt als ‘pionier van de programmering van onder andere de wat vuigere vormen van pop en rock’. “Al bijna veertig jaar krijgt het het voor elkaar om onder verschillende cultuurpolitieke beleidslijnen en de steeds veranderende tijdsgeest een consistente en avontuurlijke en belangwekkende muziekprogrammering te organiseren.”