Tweede Kamerlid neemt kijkje bij burgerschapscarroussel Alfa-college

GRONINGEN - De locatie Kluiverboom van het Alfa-college krijgt maandag 23 januari bezoek van Tweede Kamerlid Kirsten van den Hul. De parlementariër maakt er kennis met de door het Alfa-college ontwikkelde burgerschapscarroussel.

Met de burgerschapscarroussel komen studenten in aanraking met diverse maatschappelijke onderwerpen. Gastdocenten van uiteenlopende organisaties, waaronder een ex-gedetineerde, een wethouder, jonge ondernemers of iemand die uit eigen ervaring iets vertelt over seksuele diversiteit, verzorgen workshops. Daarnaast zijn er workshops buiten de school, bijvoorbeeld in het UMCG of in het gemeentehuis, of in de vorm van een stadswandeling met de Tweede Wereldoorlog als onderwerp. Wanneer de burgerschapscarroussel een locatie van Alfa-college aandoet, kiest iedere student vier uit de circa twintig workshops die worden aangeboden. Gedurende de opleiding heeft een student zes carrousseldagen.

Burgerschap

Elke school mag dit zelf vormgeven. De een geeft het als apart vak, de ander combineert het met de beroepspraktijk. Een vraag waar veel scholen mee worstelen is hoe je studenten écht interesseert voor dingen die in de samenleving spelen. Het Alfa-college lijkt hierop het antwoord te weten met zijn burgerschapscarroussel. Vooral de combinatie van de verschillende aspecten - het diverse aanbod, alleen gastdocenten en het individueel kunnen - kiezen levert het Alfa-college veel bewondering van andere ROC’s op.