Doedertoe in de race voor Meer dan handen vrijwilligersprijs

GRONINGEN - Stichting Doedertoe uit Groningen is genomineerd voor een Meer dan handen vrijwilligersprijs. Doedertoe is genomineerd in de categorie lokale vrijwilligersprojecten.

De Meer dan handen vrijwilligersprijzen zijn een initiatief van het ministerie van VWS en worden ondersteund door Vereniging NOV, de VNG en de VriendenLoterij. In totaal zijn achttien vrijwilligersorganisaties, -projecten en vrijwilligers genomineerd. Zij zijn gekozen uit ruim 230 inschrijvingen. Er worden prijzen uitgereikt in drie categorieën: landelijke vrijwilligersprojecten, lokale vrijwilligersprojecten en de VriendenLoterij Passieprijs. Doedertoe heeft in de categorie lokale vrijwilligersprojecten concurrentie van GOUDasfalt (Gouda), DE-Toltuin (Roosendaal), Stichting Streetball Oude IJsselstreek (Oude IJsselstreek), High Five Foundation (Dordrecht) en ZON Lomm (Venlo).

Doedertoe

Stichting Doedertoe exploiteert een werkplaats waar mensen kleinere kringloopspullen als spiegels, lampen, klokken en kastjes ‘pimpen’. Doel van de pimpwerkplaats is blijheid en schoonheid te verspreiden, mensen samen te brengen én activering. Deelnemers betalen niet met geld maar met tijd en talent. Daardoor hoeft niemand vanwege geldtekort thuis te blijven.

Jury- en publieksprijzen

De winnaars ontvangen prijzen variërend van € 500 tot € 5000. In elke categorie kiest zowel een vakjury als het publiek - dat tot en met 31 januari kan stemmen op www.vrijwilligersprijzen.nl - een winnaar. Gemeenten speelden dit jaar een grote rol bij de categorie lokaal. Zij konden drie projecten en een vrijwilliger uit hun gemeente voordragen. 66 gemeenten hebben projecten aangemeld; de gemeente Groningen droeg Doedertoe, De Opstap en De Oude Bieb voor.

Vrijwilligers maken het verschil

Het thema dit jaar is ‘Vrijwilligers maken het verschil’. De vakjury beoordeelt de projecten en initiatieven daarom vooral op hoe zij met hun vrijwilligers het verschil maken voor de samenleving of via hun eigen vrijwilligersbeleid voor hun vrijwilligers.