Wat wil FC Groningen?

GRONINGEN - FC Groningen hervat de competitie zondag in Tilburg tegen Willem II. Dat doet de club met een verzwakte selectie. De vraag is nu of de clubleiding de doelstelling gaat aanpassen.

Door Wim Masker

FC Groningen heeft routinier Ruben Jenssen verhuurd en maakte al voor de winterstop bekend open te staan voor een vertrek van Mimoun Mahi. Ook voor hem zou geen vervanger worden gehaald. Van concrete belangstelling voor de clubtopscorer is (vooralsnog?) geen sprake, maar die is er wel voor Oussama Idrissi. AZ heeft een openingsbod gedaan op de vleugelspeler en mogelijk is er op het moment dat u dit leest al overeenstemming bereikt over een transfer.

Doelstelling aanpassen

Vertrekt na Jenssen ook Idrissi en blijft directeur Hans Nijland bij zijn standpunt dat er geen vervangers komen, doet FC Groningen er verstandig aan de sportieve doelstellingen enigszins bij te stellen. Het is duidelijk dat een selectie zonder Jenssen en Idrissi zwakker is dan met hen. Ook gezien de huidige positie op de ranglijst is probleemloos handhaven zonder nacompetitie dan een realistischer doelstelling dan het behalen van de play-offs.

Geen routine

De ervaren Jenssen was weliswaar niet de controlerende middenvelder die de technische staf aanvankelijk in hem zag, maar had aan de bal – met name vorig seizoen – geregeld een belangrijke inbreng. De Noor raakte dit seizoen na een paar zwakke wedstrijden zijn basisplaats kwijt aan Ludovit Reis. De 17-jarige Reis is een moderne middenvelder die kan aanvallen en verdedigen. Maar net als Juninho Bacuna en Jenssen is Reis geen echte controlerende middenvelder. De jonkies Tom van de Looi (18) en Gerald Postma (20) zijn dat wel, maar een meer ervaren specialist die al dat jonge grut bij de hand kan nemen, ontbreekt nu in de selectie. Het is prijzenswaardig dat FC Groningen serieus inzet op de opleiding. Maar een jeugdopleiding levert nooit de voor een elftal zo onontbeerlijke routine. Goede ervaren krachten moet je aantrekken – of proberen te behouden (Sergio Padt).

Doelpunten

Oussama Idrissi is nog geen erg goede speler, maar kan dat wel worden. Dat AZ in hem een interessante versterking ziet, is niet voor niets. Idrissi heeft een sterke dribbel, een goed schot met rechts en een behoorlijke voorzet met links. Wanneer het onbezonnene uit zijn spel verdwijnt, kan Idrissi echt goed worden. Voor de winterstop was hij met vier goals, een assist en een handvol voorassists al geregeld van waarde.

Concurrentie

Lijkt FC Groningen niet van plan – of niet in staat – om goede vervangers te halen voor vertrekkende spelers, de concurrentie probeert zich ondertussen actief te versterken. Vooral de vijf clubs die onder FC Groningen staan, roeren zich. Roda, Sparta, NAC, Twente en Willem II haalden nieuwe spelers, of zijn daar nog mee bezig. Of het echte versterkingen zijn, moet nog wel blijken.

Gevaarlijk spitsenduo

Willem II, de tegenstander van zondag, vergrootte met Damil Dankerlui en ex-FC Groninger Giliano Wijnaldum het aantal opties voor de verdediging. Aanvallend is de ploeg van trainer Erwin van de Looi al sterk sinds Bartholomew Ogbeche terug is van een slepende blessure. De Nigeriaan vormt een zeer productief aanvalskoppel met de Spanjaard Fran Sol, vergelijkbaar met het koppel Mimoun Mahi - Bryan Linssen in de tweede helft van vorig seizoen bij FC Groningen.