Voedselbank krijgt nog meer cliënten en zoekt (daarom) vrijwilligers

GRONINGEN - Voedselbank Stad Groningen houdt er sterk rekening mee dat het aantal cliënten dit jaar doorgroeit naar 3000 cliënten ofwel 850 huishoudens. Dat is bijna het drievoudige van vijf jaar geleden (300 huishoudens).

Deze groei komt enerzijds doordat de criteria van de Voedselbank per 1 januari zijn verruimd. Een grote groep mensen die voorheen net niet in aanmerking kwamen voor steun van de voedselbank, komen daarvoor nu wel in aanmerking. Een andere verklaring voor deze groei ligt volgens de voedselbak in het feit dat in de stad Groningen weinig werk voor lager opgeleiden is. Terwijl het belang van een baantje voor studenten - door het leenstelsel - ook (nog) groter dan voorheen geworden is. Daar komt volgens de voedselbank nog eens bij dat hoger opgeleiden steeds meer banen van lager opgeleiden overnemen. Medio dit jaar wordt de voedselbank in Groningen ook een nog regionaal distributiecentrum voor de andere acht voedselbanken in de provincie.

Vrijwilligers

“Dit alles zal ertoe leiden dat we meer mensen nodig hebben om al het voedsel op te slaan en uit te geven”, stelt voorzitter Ulfert Molenhuis in een persbericht. “De voedselbank moet nu alle zeilen bijzetten om iedereen wekelijks te voorzien van voldoende voedsel en loopt met nog meer cliënten tegen haar grenzen aan.” Voedselbank Stad Groningen heeft daarom groot belang bij nieuwe vrijwilligers; voor twee of meer dagdelen per week. De voedselbank zoekt vooral mensen voor het magazijn, voor de uitgifte in de ‘supermarkt’, chauffeurs en bijrijders. Aanmelden kan via de website van de voedselbank. Gewoon even langskomen kan ook; de voedselbank is van maandag tot en met zaterdag tussen 09.00 en 13.00 uur geopend. Voor mensen met een bijstandsuitkering is onder voorwaarden ook nog ruimte voor een participatiebaan.