UMCG ontwikkelt gratis online cursus over psychische problemen

GRONINGEN - Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft een gratis online cursus over psychische gezondheid ontwikkeld. Deze cursus is speciaal gericht op jongeren van 14 jaar en ouder, hun ouders en andere belangstellenden.

In de deze Massive Open Online Course (MOOC) leren jongeren op een laagdrempelige manier veelvoorkomende psychische problemen herkennen. De cursus is vanaf maandag 15 januari te volgen.

Eén op de vijf jongeren

Psychische problemen zoals depressie, angst, eetstoornis, of ADHD ontwikkelen zich vaak tijdens de tienertijd. Maar liefst één op de vijf jongeren krijgt hiermee te maken. De cursus bestaat uit tien modules van ongeveer drie kwartier. Hierin komen acht veelvoorkomende psychische aandoeningen aan bod, waaronder eetstoornissen, ADHD, depressie, angst en verslaving. Het lesmateriaal bestaat uit (animatie)filmpjes, persoonlijke verhalen, korte opdrachten, quizzen en interviews.

Groeiende behoefte

De in het UMCG werkzame Maaike Meurs is projectleider van de MOOC. “We hebben deze cursus ontwikkeld om te voorzien in een groeiende behoefte aan laagdrempelige informatie over psychische klachten”, vertelt zij. “Iedereen die hierin geïnteresseerd is kan zich gratis aanmelden en de modules volgen. We hopen dat ook scholen de cursus aan de leerlingen zullen aanbieden.” De cursus is samen met de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Cambridge ontwikkeld. De cursus is vanaf 15 januari gratis te volgen op het online platform FutureLearn.
Meer informatie: www.moocpsy.umcg.nl.