Langmanprijs 2017 voor TopDutch

GRONINGEN - TopDutch heeft de eerste Langmanprijs gewonnen. De prijs werd woensdag uitgereikt tijdens de Nieuwjaarsreceptie Noord-Nederland in MartiniPlaza.

TopDutch is een WhatsApp-groep waarin ondernemers, studenten en (semi)overheden samenwerken. Het ietwat rebelse initiatief zag het levenslicht toen Noord-Nederland niet welkom was bij een handelsmissie richting Tesla onder leiding van – toen nog – minister Kamp. TopDutch ontstond in een paar dagen en profileerde Noord-Nederland als de perfecte vestigingsplaats voor de nieuwe Tesla fabriek. De actie leverde veel positieve publiciteit op, 3300 kandidaten die willen solliciteren en veel spin-off naar andere bedrijven die een vestigingsplek in Europa zoeken. TopDutch heeft de ruimte gekregen om meer acties op te zetten om het vestigingsklimaat in het Noorden onder de aandacht te brengen. Doel is 2000 arbeidsplaatsen te realiseren. TopDutch zal in haar internationale campagne uitleggen waar we in de regio goed in zijn, waar we trots op zijn en dat we TopDutch zijn. Focus ligt daarbij op de terreinen van vergroening, digitalisering en water.

Langmanprijs

De Langmanprijs is een initiatief van Stichting Noord-Nederland&, organisator van de Nieuwjaarsreceptie Noord-Nederland. De prijs is bedoeld voor een persoon of instantie die grenzeloos denkt handelt, bestuurt, onderneemt en daarmee impulsen geeft aan de Noordelijke opinievorming en/ of economische ontwikkeling. De prijs is vernoemd naar de in 2016 overleden Harrie Langman. Deze Fries was begin jaren zeventig als minister van Economische Zaken verantwoordelijk voor de steun aan de economisch zwakke regio’s Limburg en het Noorden. Hij gaf ook de aanzet tot de verhuizing van rijksdiensten naar de noordelijke regio. Later stond hij aan de basis van een miljardensteun voor het Noorden, de zogenoemde Langman-gelden. De jury bestond uit Harrie Oosterman (voorzitter; burgemeester van de gemeente Ooststellingwerf), Sieger Dijkstra (ondernemer en voorzitter Stichting Noord-Nederland&), Jetta Klijnsma (commissaris van de koning in Drenthe) en Dina Boonstra (directeur NDC mediagroep). De jury werd door de gasten van de nieuwjaarsreceptie geïnspireerd met een groot aantal namen van personen en instanties die in aanmerking kwamen voor de prijs.

Nieuwjaarsreceptie

De Nieuwjaarsreceptie Noord-Nederland is een initiatief van Stichting Noord-Nederland. Zij streeft naar meer samenwerkingsverbanden binnen de provincies Drenthe, Friesland en Groningen. De nieuwjaarsreceptie werd door bijna duizend ondernemers en bestuurders bezocht. Presentatrice Janine Abbring voerde gesprekken met minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, directeur Leeuwarden 2018 Tjeerd van Bekkum en danser en ondernemer Mohamed Yusuf Boss.