Jan Altinks ‘De ijsbrekers’ Kopperprent 2018

GRONINGEN - Het Grafisch Centrum Groningen heeft traditiegetrouw op Koppermaandag, het drukkersfeest op de eerste maandag na Drie-koningen, een prent uitgegeven met een reproductie van een schilderij van een lid van De Ploeg.

Het Grafisch Centrum Groningen koos dit jaar voor een schilderij van Jan Altink: ‘De ijsbrekers’. Dit schilderij is enkele jaren geleden aangekocht door het Groninger Museum, met steun van de BankGiro Loterij. De Kopperprent van 2018 is gedrukt bij Marnedrukkers in Leens, die daarvoor zijn gloednieuwe, milieuvriendelijke achtkleurendrukpers van Komori heeft ingezet.

Jan Altink

Het is dit jaar precies een eeuw geleden dat de Groninger kunstkring De Ploeg werd opgericht. Jan Altink (1885–1971) hoorde bij de initiatiefnemers en bedacht de naam van de vereniging. Hij zou zijn hele leven lid blijven. Jan Altink schilderde in de jaren twintig een aantal markante landschappen en portretten die het beeld van Groningen in het interbellum blijvend hebben bepaald. In ‘De ijsbrekers‘ speelde hij met de tegenstelling tussen het warme geel van het zonlicht en het ijzige, haast transparante blauwgroen van de felle winterkou. Het schilderij toont twee mannen die met ijspieken een doorgang in het ijs vrijmaken in een smalle vaart, ongetwijfeld in de omgeving van de stad Groningen. Altink schilderde het werk in de winter van 1923-1924, toen voor het eerst sinds jaren weer in heel Nederland geschaatst kon worden. De Elfstedentocht die op 12 januari zou worden gereden, werd weliswaar afgelast, maar in en rond de stad vroren die winter de diepen verschillende keren dicht, met grote hinder voor de scheepvaart als gevolg.

Lezers Gezinsbode

Het Grafisch Centrum Groningen biedt lezers van de Groninger Gezinsbode ook dit jaar de Kopperprent te koop aan. De prent kan besteld worden door een (in de papieren versie van de Gezinsbode afgedrukte) bon in te vullen en naar het Grafisch Centrum Groningen te sturen: Grafisch Centrum Groningen, Warmoesstraat 41, 9724 JJ Groningen. De prent kan via de website van het Grafisch Centrum (www.grafischcentrumgroningen.nl) ook rechtstreeks besteld worden. Een losse prent kost 25 euro. Een ingelijste versie in een blankhouten lijst met passe-partout kost 90 euro. De afbeelding heeft een formaat van 39 x 45 centimeter. Ingelijst is het formaat, inclusief passe-partout, 59,5 x 64,2 centimeter. Iedereen die de prent bestelt krijgt bericht; aangezien het inlijsten veel tijd kost, kan het wel even duren voor de ingelijste prenten af te halen zijn. De prent (niet ingelijst) is ook verkrijgbaar tijdens de open dag van het Grafisch Centrum zaterdag 13 januari; tussen 11.00 en 15.00.

Sinds 1996

Het Grafisch Centrum biedt lezers van de Groninger Gezinsbode al sinds 1996 een prent aan naar een schilderij van een Ploegschilder met een typerende kleurrijke Groningse voorstelling. Aan bod zijn geweest: Jan van der Baan (een van de oprichters van het Grafisch Centrum), Jan van der Zee, Jan Altink, Johan Dijkstra, Hendrik Werkman, George Martens, Job Hansen, Ruurd Elzer, Jan Wiegers en Jannes de Vries. Het is de vijfde keer dat een Kopperprent wordt uitgegeven met een werk van Jan Altink.