FC Groningen met veel talent naar Spanje

GRONINGEN - Met een trainingsgroep van 25 spelers bereidt FC Groningen zich deze week in Zuid-Spanje voor op het tweede gedeelte van de competitie. In de selectie opvallend veel spelers uit de opleiding.

Door Wim Masker

Na de verhuur van Ruben Jenssen aan zijn oude club 1. FC Kaiserslautern bestaat de vaste kern van FC Groningen nog uit twintig spelers. Dat is inclusief de voor de winterstop in de basiself debuterende talenten Ludovit Reis (17) en Amir Absalem (20). Beiden begonnen het seizoen officieel bij FC Groningen onder 23, speelden ook enkele wedstrijden voor dat team, maar trainen sinds juli al onafgebroken met het eerste elftal mee. In Spanje is de selectie aangevuld met vijf bepalende spelers van het beloftenteam. Ook zij trainden voor de winterstop al geregeld bij de eerste selectie mee, maar maakten nog niet hun officiële wedstrijddebuut.

‘Regiojongens’

Doelman Jan Hoekstra (19) en Tom van de Looi (18) hebben de hele jeugdopleiding van FC Groningen doorlopen. Hoekstra is vaste keeper van Jong FC Groningen en doet zodoende wekelijks ervaring op tegen volwassen tegenstanders. Velen, onder wie keeperstrainer Bas Roorda, zien in hem een toekomstige eredivisiekeeper. Ondanks zijn imposante lengte is de Hoogezandster ook goed bij lage ballen. Van de Looi is een intelligente verdedigende middenvelder die dankzij zijn lengte ook centraal achterin kan spelen. De zoon van Erwin van de Looi beschikt over een goede trap en heeft een perfecte profmentaliteit. FC Groningen hoopt hem klaar te stomen voor het eerste elftal.

Ajax en NEC

Lars Kramer (18) werd in de zomer overgenomen van NEC onder 19 jaar, maar speelde daarvoor in de opleiding bij Ajax. Toen de Amsterdammers ruim anderhalf jaar geleden hun onder 18-team ophieven, was er op De Toekomst geen ruimte meer voor de lange centrumverdediger. De soms wat laconiek ogende Kramer mag net als Van de Looi nog in de jeugd uitkomen. De verwachting is dat hij na dit seizoen doorschuift naar de eerste selectie.

AZ en PEC

David Browne (22) en Michael Breij (maandag wordt hij 21) hebben een verleden bij respectievelijk PEC Zwolle en AZ. Beiden zijn bezig aan hun tweede seizoen in Groningen. Browne is een snelle en behendige, maar ook wat ‘drukke’ vleugelspeler met een uitstekende wedstrijdmentaliteit. PEC hoopte in de van Papoea Nieuw-Guinea afkomstige Browne een tweede Ryan Thomas te hebben aangetrokken, maar de vleugelspeler mist het overzicht van de subtiele technicus uit Nieuw-Zeeland. Bij FC Groningen heeft hij zich de laatste anderhalf jaar goed doorontwikkeld. Breij scheurde vlak voor zijn laatste seizoen bij AZ een kruisband. Na een revalidatiejaar koos hij ervoor om zijn loopbaan in Groningen te vervolgen. Het afgelopen seizoen werd Breij zienderogen sterker. Zijn actieradius is enorm gegroeid. De schaduwspits of vleugelspeler is technisch vaardig en werkt als een paard. Het wordt interessant om te zien of Browne en Breij een volgende, noodzakelijke stap kunnen zetten. Aan hun gedrevenheid zal het niet liggen.

Vervanger Hrustic

FC Groningen heeft als vervanger van Ajdin Hrustic (op stap met Jong Australië) nog een zesde belofte aan de trainingsgroep in Spanje toegevoegd. Het is de 20-jarige Gerald Postma. De Fries speelt al sinds zijn elfde voor FC Groningen. Postma, van dezelfde lichting als Juninho Bacuna, is vooral een uitstekende balafpakker. Sinds FC Groningen o23 in de derde divisie speelt is hij de speler met de meeste basisplaatsen. Postma en de vijf andere stagiairs krijgen deze week ongetwijfeld speelminuten in de uitdagende oefenwedstrijden tegen Club Brugge (vandaag) en Dynamo Dresden (zaterdag).