Beno Hofman met documentairereeks ‘heringedeeldGR’ op PodiumTV

GRONINGEN - Op PodiumTV wordt vanaf 17 januari een gloednieuwe documentairereeks van Beno Hofman uitgezonden. De serie ‘heringedeeldGR’ heeft als onderwerp de gemeentelijke herindeling in de provincie Groningen.

De meeste gemeenten in de provincie Groningen worden de komenden jaren heringedeeld. Het aantal gemeenten wordt teruggebracht van ruim twintig tot minder dan tien. Voor Beno Hofman, ook wel bekend als de stadshistoricus van Groningen, en zijn team (bestaande uit Jeen de Vos en Menno Knevel) reden de documentairereeks ‘heringedeeldGR’ te maken.

Meanderend door het landschap

Meanderend door het landschap neemt Beno Hofman de kijker mee door de provincie. Hij spreekt bekende (en minder bekende) inwoners in elke regio, zoals de jonkvrouwe van de Fraeylemaborg, Mieke van Panhuys, in Slochteren, kunstenaar Alex Vissering in Ter Apel en muzikant Gert Sennema in Grijpskerk. Hij rijdt langs de gemeentelijke en provinciale grenzen en vertelt over de kenmerken van het landschap en hoe deze historisch gezien de gemeentelijke grenzen hebben gevormd. Soms heeft het ontstaan van een gemeente evenwel niets met het landschap te maken, maar bijvoorbeeld met de Fransen die het land binnenvielen.

Theatervoorstelling

Zeven van de acht documentaires, die elk als onderwerp een nieuwe fusiegemeente hebben, worden vertoond tijdens de gelijknamige theatervoorstelling van regisseur Maaike van den Hoek in de her in te delen gemeenten. De theatervoorstellingen zijn nog te zien tot en met 24 april. De documentairereeks is vanaf 17 januari tot en met 7 maart elke woensdag te zien op PodiumTV; Ziggo-kanaal 35, KabelNoord 19 en SKV Veendam 19. De documentaires zijn te zien op:
  • woensdag 17 januari – Midden-Groningen;
  • woensdag 24 januari – Westerwolde;
  • woensdag 31 januari – Oldambt;
  • woensdag 7 februari – Westerkwartier;
  • woensdag 14 februari – Het Hogeland;
  • woensdag 21 februari – Groningen / Ten Boer / Haren;
  • woensdag 7 maart – Pekela’s / Stadskanaal / Veendam.
Meer informatie: www.heringedeeldgr.nl.