In Stad | Filmcursus IFFRiG

Groningen - [caption id="attachment_52433" align="alignright" width="120"] Jos Jansen op de Haar. Foto: Marc Jansen[/caption]

In het Groninger Forum aan het Hereplein is van 31 januari tot en met 4 februari weer een dwarsdoorsnede aan films uit het International Filmfestival Rotterdam te zien. Op maandag 22 januari vanaf 20.00 uur gaat Minerva-docent en filmkenner David Stroband met u vooruit kijken naar dit festival. Hij toont een aantal filmfragmenten uit de (ook recente) filmgeschiedenis en gaat samen met u deze fragmenten aan een nader onderzoek onderwerpen. Hoe is het beeld opgebouwd, hoe staan beeld en geluid ten opzichte van elkaar? Het zijn maar enkele vragen aangaande film kijken die de revue zullen passeren. Binnen de uitgesproken interactieve vorm die deze avond zal hebben is het de bedoeling dat u komt tot een intensievere, meer gelaagde manier van kijken naam film. Er zal deze avond ook aandacht besteed worden aan het specifieke handschrift dat een regisseur zijn film verleent en er zal een divers assortiment aan filmgenres langs komen. Daarnaast wordt al specifiek ingegaan op een paar films die tijdens het IFFR in Groningen te zien zullen zijn. Stroband: "Hoe is het beeld gecomponeerd? Hoe is een shot ingericht? Hoe is de montage? Zit er tempo in? Hoe is het geluid, wat voor muziek wordt er gebruikt? Hoe wordt er geacteerd? Ik denk dat het heel leuk is om daar wat analytischer naar te kijken. Dan zie je ook meer in een film. Dan kijk je intenser, je ziet meer, en dan geniet je er ook meer van."

IFFR Preview

Op woensdag 17 januari om 19.30 uur toont Groninger Forum al een voorproefje van het filmfestival. De Australische western 'Sweet Country', gebaseerd op ware gebeurtenissen, speelt zich af in 1929. Nadat de Aboriginal Sam uit zelfverdediging zijn blanke baas Harry March heeft gedood, slaat hij met zijn zwangere vrouw Lizzie op de vlucht. In de outback worden ze achtervolgd door een posse onder leiding van sergeant Fletcher. Uiteindelijk besluit Sam zich, vanwege de gezondheid van Lizzie, over te geven. Beschuldigd van moord, moet rechter Taylor over zijn lot beslissen. Maar zal het recht zegevieren?
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_76950" align="aligncenter" width="510"] Beeld uit IFFR-preview ‘Sweet Country’.[/caption] Op het festival van Venetië won 'Sweet Country' zowel de Speciale Juryprijs als de Premio Bisato d'Oro van se filmcritici. Op Toronto International Film Festival kwam daar de Platform Prize bij.

Jos Jansen op de Haar

Meer columns van Jos Jansen op de Haar