'Sniklaidje' op carillon Martinitoren in Groningen

GRONINGEN - Stadsbeiaardier Auke de Boer en Simon Laudy van Klokken- en Kunstgieterij Reiderland hebben zaterdag nieuwe melodieën aangebracht op de automatische speeltrommel van het carillon van de Martinitoren in Groningen.

Op het volle uur, zoals sinds eeuwen gebruikelijk, een geestelijk lied. Ditmaal ‘All Morgen ist ganz frisch und neu’ van Johann Walther.

Snikke komt van Stad

Het ‘kwartierspel’ is ‘Moeke is de kovvie kloar… Snikke komt van Stad!’. Dit liedje werd vroeger door het snikjong (begeleider van het trekschuitpaard) gezongen. Het snikjong ging op Nieuwjaarsdag langs de deuren om het deuntje op zijn hoorn te spelen. Het kreeg dan een paar stuivers of brandewijn met rozijnen. Op het halve uur klinkt ‘Het soldatenkoor’ uit de opera ‘Faust’ van Charles Gounod - hij werd 200 jaar geleden geboren. En op een kwartier voor het hele uur wordt ‘Het pelgrimskoor’ uit de opera ‘Tannhäuser’ van Richard Wagner gespeeld.

Muzikale wensen

Muzikale wensen voor de automatische speeltrommel van het carillon kunnen worden doorgegeven via beiaardier@groningen.nl.