Expositie ‘Het Drentse Landschap’ in Galerie Lemferdinge

PATERSWOLDE - In Galerie Lemferdinge in Paterswolde wordt zondag 7 januari om 16.00 uur de tentoonstelling ‘Het Drentse Landschap’ geopend. Deze expositie toont werk van Ilse Brul, Trijntje Muys, Ronald Soeliman, Elysia Verhoeven en Annemiek Vos.

Ilse Brul legt wandelend langs bosranden, op de Wadden en in alpine-gebieden indrukken vast op foto’s en in schetsen. Losse elementen die ter plekke waargenomen, keren terug in een eigenzinnige compositie in olieverf of ei-tempera. “ Het resultaat is een bijzondere gelaagdheid van licht en kleur. Het beeld kan verschillende perspectieven hebben waardoor het vaak niet direct als landschap herkenbaar is. Tryntje Muys maakt aquarellen; landschappen, interieurs, bloemen en stillevens. De werkelijkheid is altijd haar uitgangspunt, maar de aquarel laat die soms slechts ten dele zien. De objecten zijn meestal niet scherp omlijnd, maar vloeien in zorgvuldig opgebrachte kleurvlakken in elkaar over. Ronald Soeliman woont en werkt in het Drentse Zuidlaarderveen. Daarvandaan trekt hij vaak het Drentse landschap in, dat hem erg inspireert. Hij schildert vaak ter plekke, en plein air. Behalve voor Drenthe heeft hij een grote voorliefde voor de duinen en de zee. Hij neemt hiervan de essentie in zich op en werkt die in zijn atelier uit tot het uiteindelijke beeld. Hij schildert met paletmes. De verf wordt met royale toets aangebracht, waarbij de sporen van het paletmes nog duidelijk zichtbaar zijn. De kleurwerking is intens. Elysia Verhoeven maakt keramiek. Ze leerde het vak in de pottenbakkerij van Jan Müller in Orvelte. Daarna maakte ze diverse buitenlandse reizen, waarbij ze veel inspiratie opdeed. Ze haalt haar inspiratieuit de natuur. De glazuren worden door haarzelf gemaakt. Ze ervaart de aandacht die ze aan het werk besteedt als een vorm van meditatie. Annemiek Vos exposeert voor de tweede keer in Galerie Lemferdinge. Dit keer niet met stadsgezichten maar met landschapsschilderijen. Afgestudeerd aan de ABK Minerva met grafiek en schilderen alshoofdvak, schildert ze nu al bijna 33 jaar haar directe leefomgeving.
De expositie wordt mogelijk gemaakt door de Culturele Raad Eelde, in samenwerking met Stichting Het Drentse Landschap. De tentoonstelling is van zaterdag 6 januari tot en met zondag 4 maart toegankelijk voor publiek.